Rendőrt, katonát, pénzt adna Szijjártó az EU-nak

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A magyar külügyminiszter az unió menekültügyi biztosával tárgyalt. A kvótarendszert Jordániában és Libanonban vezetné be.


Szijjártó a Pintér Sándor belügyminiszterrel és Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztossal közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: a magyar kormány nevében arra tett javaslatot, hogy az EU hozzon létre egy európai erőt a görög határok megvédésére, ennek érdekében Magyarország kész a nemzeti szerepvállalásra, rendőröket, katonákat és pénzt is adna.

Az EU-nak haladéktalanul létre kell hoznia egy olyan európai erőt, amely képes Görögország határainak megvédésére, továbbá az uniónak kellene finanszíroznia egyes közel-keleti országokban lévő menekülttáborokat - mondta a külügyminiszter, aki szerint a háborús zónából menekülők érdeke, hogy az otthonukhoz legközelebb várják ki, amíg a háború véget ér, ezért az uniónak át kellene vennie a törökországi, jordániai és libanoni menekülttáborok finanszírozását, és itt új táborokat is létrehozhatna, ha kell.

Ezekben az esetekben kell kvótákat alkalmazni, mert itt van értelme - hangoztatta Szijjártó Péter.Közös megoldás kell

Dimitrisz Avramopulosz arra kérte Magyarországot, hogy folytassa az együttműködést az EU-val, hogy közös és tartós megoldást találjanak a jelenlegi válságra, mert az nem fog rövid időn belül megoldódni.

Nehéz időket él át minden európai ország, és az nem jelent megoldást, ha a probléma egyik országból a másikba tevődik át - mondta. Megjegyezte: nem mindig értenek egyet a Magyarország által alkalmazott módszerekkel, a "falak" ideiglenes megoldást jelentenek, mert azt a célt szolgálják, hogy más irányba tereljék a bevándorlók áramlatát.

A biztos egyébként megnézte a bicskei menekülttáborban uralkodó állapotokat is.