Rendőrségi ügy is lehet a kajakos kokainbotrányból

-

A hatóságoknak hivatalból el kell járniuk, ha droghasználatról szereznek tudomást – írja a Blikk. Versenyezni viszont tudnak a lebukott kajakosok.


Szombaton derült ki, hogy az ötszörös világbajnok Csipes Tamara és a vb-ezüstérmes Dombvári Bence vérében kokaint találtak. A versenyzők válogatott kerettagságát felfüggesztette a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője pedig elmondta: a kokain ugyan rajta van a doppinglistán, tiltott szer, ám csak akkor minősül a fogyasztása doppingvétségnek, ha verseny alatt végzett ellenőrzés mutatja ki.


Eddig úgy tűnt, hogy a versenyzők a dunavarsányi edzőtáborban fogyasztottak a drogból, a Blikk legfrissebb információi szerint viszont hétvégén kokainozhattak a kajakosok. Tiszeker szerint egyébként a kokain szűk egy hét alatt ürül ki a szervezetből, de ez nagyban függ a szer erősségétől, mennyiségétől és a szervezet adottságaitól.

A lap felhívta a figyelmet arra is, hogy a hatóságoknak hivatalból eljárást kell indítaniuk, ha drogfogyasztásról szereznek tudomást. A versenyzők ennek ellenére akár rajthoz is állhatnak a vb-válogatókon. „Ha a kajakosok vállalják az elterelést (egyfajta leszoktatást), megússzák a komolyabb büntetést, ellenkező esetben akár börtönnel is fenyegethetik őket” – írja a Blikk, amelynek Baráth Etele MKKSZ-elnök így nyilatkozott:


Szombat este értesültem arról, hogy kokaint találtak a sportolók szervezetében, ez más megvilágításba helyezi az ügyet, hétfőn tárgyalunk a szövetségben a következményekről.

A versenyzők klubja, a Honvéd is vizsgálódik. „Hétfőn áttanulmányozzuk, hogy a klub szabályai szerint milyen előírás vonatkozik az ehhez hasonló esetekre, és döntést hozunk” – mondta a lapnak Horváth Gábor szakosztályvezető. A klub egyébként nem akarja szétszedni a tavalyi világbajnokságon győztes Szabó Gabriella–Csipes Tamara párost, erről előbbi beszélt a Duna TV stúdiójában.


A Borsonline kereste Csipes Tamarát, akit nem tudtak elérni. Edzője, Csipes Ferenc pedig így reagált a lap megkeresésére: „Nincs mit mondanom”.