Rendőrségi busznál robbant pokolgép Isztambulban - 11 halott

Fotó: MTI/EPA / SEDAT SUNA

-

Négy embert fogtak el az isztambuli merénylet után. A támadást még egyetlen csoport sem vállalta.


Az isztambuli robbanásnak eddig 11 halálos áldozata van, 36-an pedig megsebesültek. A pokolgép egy rendőrségi busz mellett robbant a Vezneciler negyedben. A támadás a reggeli csúcs idején történt, egy turisták által is gyakran látogatott városrészben. A busz kiégett, a környező házak homlokzata megsérült.

Törökországban a kurdok elleni kormányzati hadműveletek és a szíriai polgárháború miatt eszkalálódott az erőszak - írja a BBC. A robbantást eddig senki sem vállalta.

A merénylet után a török biztonsági erők elfogtak 4 gyanúsítottat - írja a CNN.Az utóbbi hónapokban az Iszlám Állam vagy a kurd szeparatisták támadták a törökországi célpontokat. Recep Tayyip Erdogan elnök szerint a terroristák azért támadják a civileket, mert vesztésre állnak a török biztonsági erőkkel szemben.

Törökország a szíriai polgárháborúba a szunnita lázadókat és a türkmén csoportokat támogatva avatkozott be, a PKK kurd fegyvereseivel kötött tűzszünet pedig tavaly nyáron omlott össze.


A támadások kronológiája

  • 2015. október: Ankarában két öngyilkos merénylő robbantott a kurd békemeneten, több mint 100 halott
  • 2016. január: az Iszlám Állam öngyilkos merénylete Isztambulban, 12 német turista meghalt
  • 2016. február: Ankarában egy katonai konvoj mellett robbantottak, 28 halott
  • 2016. március: Ankarában a kurdok támadásának 35 halálos áldozata volt, Isztambulban egy öngyilkos merénylő 4 embert ölt meg