Rendőrség vs. aktivisták: szerdán a Kúrián folytatódott

Fotó: A Város Mindenkié/Fekete Hajnal / A Város Mindenkié/Fekete Hajnal

-

2012. március 27-én lerombolták négy hajléktalan ember kunyhóját egy Határ út menti erdőben. Az akciót aktivisták próbálták megakadályozni, és ellenálltak a rombolást biztosító rendőröknek. Kettejüket megbilincselték és előállították. Az elsőfokú ítélet szerint a rendőrség eljárása jogsértő volt, a Kúria most hatályon kívül helyezte ezt a döntést.


2012 tavaszán Ferencvárosi Önkormányzat egyik szervezete, a FESZOFE Kft. bozótirtásra és hulladék elszállítására hivatkozva, előzetes figyelmeztetés nélkül lerombolt két kunyhót, melyben három ember élt. A többi ott élő embert felszólították, hogy hagyják el a területet. Az önkormányzat emberei fakivágásokra hivatkoztak, és arra, hogy ennek során nem tudják garantálni az ott lévők biztonságát – áll akkori beszámolókban. A Ferencvárosi Önkormányzat egy héttel később vissza is tért, de ekkor már ott voltak A Város Mindenkié aktivistái is, akik szerették volna megakadályozni a kunyhók lerombolását, mert az szerintük jogsértő volt. A kiérkező rendőrök két aktivistát, Bende Annát és Misetics Bálintot megbilincseltek és előállítottak, a FESZOFE pedig lerombolta a többi kunyhót is. Az önkormányzat intézkedéséről azóta ombudsmani jelentés állapította meg, hogy sértette az emberi méltósághoz való jogot, mivel nem értesítették előre az érintetteket és nem gondoskodtak lakhatásukról, pedig ez önkormányzati feladat.


  - - A rendőri eljárásról a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tavaly szeptemberben kimondta, a rendőrök nem biztosíthatták volna a kunyhórombolást, és eljárásuknak nem volt törvényes alapja, valamint az aktivisták előállítása sem volt jogszerű. Az ORFK kérésre most a Kúra felülvizsgálta az elsőfokú döntést, és hatályon kívül helyezte azt. A Kúria álláspontja szerint a Közigazgatási Bíróságnak nem volt hatásköre arra, hogy a rendőrségi eljárás jogalapját vizsgálja. Így tehát újra első fokra kerül az ügy, ahol csak a rendőrségi eljárást lehet majd vizsgálni, azaz hogy Bende Anna és Misetics Bálint megbilincselése és előállítása jogszerű volt-e. A Kúria döntéséből nem derül ki, hogy a rendőrség biztosíthat-e egy jogszerűtlen eljárást. Misetics Bálint a VS.hu-nak elmondta, bár a szerdai döntéssel nem értenek egyet, arról még nem döntöttek, továbbviszik-e az ügyet. Ha bíróság újra megvizsgálja ügyüket, arra számít, nekik adnak igazat, hiszen korábban a bíróságon kívül a Független Rendészeti Panasztestület is kimondta már a rendőrségi eljárás jogszerűtlenségét.

A Város Mindenkié

A Város Mindenkié csoport 2009-ben alakult hajléktalan emberek és olyan aktivisták részvételével, akik fontosnak tartják az elesettek melletti kiállást. Megfogalmazásuk szerint céljuk lehetőséget teremteni a hajléktalan embereknek arra, hogy kiálljanak méltóságukért és küzdjenek a lakhatáshoz való jogért. A szervezet minden tevékenységében vezető szerepet játszanak hajléktalan emberek. A Város Mindenkié nyitott a tárgyalásokra, több nyilvános fórumot is szervezett már, ahol a hajléktalanság jelentette problémákra próbált meg válaszokat adni. Eddig azonban inkább különböző tüntetésekkel, performanszokkal és polgári engedetlenségi akciókkal került a híradásokba, melyekkel a hajléktalanság kriminalizálása ellen tiltakozott. 2011 novemberében a csoport tüntetése után néhány aktivista ülősztrájkkal demonstrált Kocsis Máté nyolcadik kerületi fideszes polgármester, akkori hajléktalanügyi referens irodájában, az üldöztetés helyett szociális bérlakás hálózatot követelve. A rendőrség előállította a demonstrálókat, akiket a bíróság végül figyelmeztetésben részesített. Idén januárban egy lakatlan erzsébetvárosi házat foglaltak el közösen a hajléktalanok és az aktivisták. Ezzel akarták felhívni a figyelmet arra, hogy míg városszerte lakások állnak üresen, embereknek az utcán kénytelenek élni. A házba „beköltöző” hajléktalanokat az aktivisták élőlánccal próbálták megvédeni, ám estére a rendőrség kiürítette az épületet. Novemberben a Városházán élőlánccal szerették volna megakadályozni annak a rendeletnek az elfogadását, mely a hajléktalan embereket tiltotta ki a közterületekről.