Rendőrség: nem vertünk meg és nem vettünk őrizetbe újságírókat

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A rendőrség nem vett őrizetbe és nem vert meg újságírókat - áll a testület csütörtöki közleményében, amely cáfolja azokat a médiában megjelent állításokat, hogy előző nap újságírókat vettek őrizetbe az egyik röszkei határátkelőnél. Egy lengyel riporter azt állítja, hogy 13 órán át tartották fogva, Szerbia pedig felelősségre vonást követel.


A rendőrségi közlemény szerint egy ausztrál, egy szlovák és egy lengyel állampolgárral szemben folyik büntetőeljárás „határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt”. Mindannyiukat gyanúsítottként hallgatták ki, valamennyien szabadlábon védekeznek.


A rendőrség következetesen járt el - emelik ki, hozzátéve, hogy hivatalos közleményeikben több alkalommal felhívták a figyelmet, hogy senki ne akadályozza a rendőri intézkedéseket, és tegyenek eleget a rendőri felszólításoknak. Szerdán a röszkei átkelőnél több alkalommal, több nyelven közölték ezt az ott tartózkodókkal.


kényszerítőeszközök alkalmazása nem verés

A rendőrség határozottan visszautasítja azokat a tényként közölt kijelentéseket, amelyek szerint a rendőrök újságírókat „vertek meg". Az igazság ezzel szemben az, hogy a rendőrség nem „vert meg" senkit, hanem a hatályos jogszabályok alapján szükséges és arányos mértékben kényszerítőeszközöket alkalmazott egy olyan agresszív csoport tagjaival szemben, akik az élet kioltására és súlyos sérülések okozására alkalmas eszközökkel folyamatosan támadták az államhatárt, az Európai Unió külső határát, és az azt védő rendőröket - fogalmaztak a közleményben.

Szerintük a médiatartalom-szolgáltatók munkatársai saját felelősségükre maradtak olyan területen, ahol a rendőrség - az erre történő felszólítást követően - kényszerítőeszközöket alkalmazott.


nem a veréssel van a baj

Jacek Tacik, a TVP nevű lengyel közszolgálati televízió riportere a Ruptlynak elmondta, hogy a szerb-magyar határnál kialakuló összetűzésekről tudósított, amikor a magyar rendőrök fejbe verték, majd Szegedre vitték, ahol 13 órán át fogva tartották. Állítása szerint – egy ausztrál és egy szlovák újságíróval egyetemben, akiket szintén őrizetbe vettek – sokáig azt sem tudták, hogy miért állították elő őket.Tacik szerint nem igaz a rendőrség vádja, miszerint illegálisan át akarta volna lépni a határt. A lengyel riporter nem haragszik a fejbe verés miatt, hiszen az összecsapás hevében megesik az ilyesmi, de a fogva tartást és annak körülményeit elfogadhatatlannak tartja. Állítása szerint a rendőrök nem hagyták neki, hogy felhívja a főnökét, és később is csak azzal a feltétellel, hogy angolul kell beszélniük egymással.


Nincs mindenki őrizetben, aki rács mögött van


„A rendőrség az előállítással a személyi szabadságot csak a szükséges ideig, de legfeljebb 8 órán át korlátozhatja. Ha az előállítás célja még nem valósult meg, indokolt esetben ezt az időtartamot a rendőri szerv vezetője egy alkalommal 4 órával meghosszabbíthatja. Az előállítás időtartamát a rendőri intézkedés kezdetétől kell számítani” – szól a 1994. évi XXXIV. törvény 33. paragrafusa. Ha Tacikot valóban 13 órán át tartották fogva a magyar hatóságok, az túlment volna az előállítás lehetséges időtartamán, akkor elvileg már őrizetbe kellett volna venni őt, ha továbbra is rács mögött akarják tartani.


Szerbia a felelősöket követeli

Ivica Dacic, szerb külügyminiszter arra kérte a magyar hatóságokat, derítsék ki kik a felelősek a szerb forgatócsoport megveréséért, akik szintén Röszkénél sérültek meg – írja a b92.net nevű szerb lap. „Magyarország és Szerbia között baráti a kapcsolat, és mindent el kell követni, hogy ez krízishelyzet esetén is így maradjon” – nyilatkozta Dacic.