Rendőrökkel foglalták vissza a múzeumot

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Lépésről lépésre ürítették ki a Közlekedési Múzeum menti parkoló területét a rendőrök. Tűzoltókocsit is bevetettek a magukat leláncoló ligetvédők ellen – egyikük a kéményre mászott, de órák múltán rosszul lett. Az első markológép bejutását rendőrsorfal védte.


A készenléti rendőrség előbb a parkolót tisztították meg a ligetvédőktől, a gyülekezési jog megsértésére hivatkozva. Körülbelül 50 rendőr vett részt az ülősztrájkolók kiemelésében. A harmadik felszólítást követően negyedóra alatt végeztek is ezzel.A legnagyobb figyelem azt a lányt kísérte, aki a nyakánál fogva egy biciklizárral erősítette magát a múzeum előtti postaláda lábazatához. A rendőrök lemezvágó ollóval vágták el a zárat a civilek hangos tiltakozása és aggodalma mellett – attól tartottak el, a lány is megsérülhet a szétnyílt lakattól. A fiatal lányt négy rendőr vitte ki a gyepre.Erőszakot nem alkalmaztak a rendőrök, higgadtan lépkedtek előre, megkérve a tüntetőket a terület elhagyására, egyre kijjebb szorítva őket. A megtisztított parkoló szegélyére a biztonságiak állítják vissza a délelőtt bedöntött kerítésdarabokat, amiket a ligetből gyűjtöttek vissza. Mindeközben a hétfőn még megállított Bobcat munkagép szorgalmasan fúrja a lyukakat és épül a palánkkerítés a múzeum körül.Ligetvédés a kéményen

A rendőrök kora délután elértek a főbejárathoz. Itt hat ligetvédő az ablakrácshoz láncolta magát, egy pedig a tetőre mászott. Hozzájuk tűzoltókocsit hívtak, hogy azzal emeljék le őket. A tetőre mászott aktivistákkal kezdték volna, aki azonban elhagyta őrhelyét, felmászott a kéményre, a tűzoltók feladták az első kísérletet, hogy lehozzák egy rendőrrel. A Geriként emlegetett raszta frizurás fiatalember befészkelte magát a kémény tetején, vele egy rendőr tárgyalt. A ligetvédők úgy tudják, az egyik biztonsági ember megfenyegette, hogy elmegyógyintézetbe záratják. Több óra elteltével önszántából mászott le a kéményről. Rosszul lett, mentő vitte el – állítólag napszúrást kapott.

Miután beletört a bicskájuk, a katasztrófavédelmisek az ablakon lévőket szedték le egyenként az emelődaruval.

Történt több betörési kísérlet, majdnem sikerült bedönteni a visszaállított kerítést, de rendőri támogatással a biztonságiak visszanyomták a ligetvédőket. A civilek második betörését szintén visszaverték. Az egyik napszemüveges biztonsági őr utasította társát, a harmadik kísérletnél engedje rájuk a pórázon tartott rottweilert.Markoló a rendőrsorfalban

Az első markológép délután ötkor jutott be a munkaterületre, rendőrsorfal védte, ekkor már egyetlen ligetvédő sem volt a múzeum és a lezárt parkoló területén, a rendőrök mindenkit kitakarítottak.

Mécs Imre is megjelent a helyszínen hangosanbeszélővel, a Bibliából idézve szólt a rendőrökhöz. Kisebb dulakodás áldozata lett, amikor feldöntötte az egyik nekitaszított civil. Utóbbi a kórházba szállított aktivistáról akart érdeklődni a rendőrségi kisbusznál, amikor az egyik rendőr nekilökte Mécsnek, hogy a jármű elindulhasson. Mécs Imrének nem esett baja.

A tüntetők a kigyúrt biztonsági őrök közül többet a Fradi Security ismert arcaiként azonosítottak, akik Nyakó István (MSZP) vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezésének útját állták februárban.

A ligetvédők nem hagyták el a helyszínt, attól tartanak, ha elkezdik bontani az épületet, a fák kivágásával folytatják, amit nem fognak hagyni. Minden egyes fához oda fogják magukat láncolni.

Az egyik rendőri vezető kérdésünkre azt mondta, addig fognak ott maradni, ameddig jónak látják.


Garázdák támadása

A Városliget Zrt. közleményben reagált a történekre.

„A mai napon tiltakozók szűk, garázda csoportja a bontási területet megtámadta, a felállított kordont megrongálta, illegálisan mászott fel a Közlekedési Múzeum régi, bontásra váró épületének tetejére, ablakrácsaira és tartózkodott a bontási területen.

A Városliget Zrt. alvállalkozója jogszerűen, és az ilyenkor elvárható gondossággal zárta körbe a területet. A tiltakozók a mai akcióval egy nemzeti közgyűjtemény műtárgyait veszélyeztették. Abba is érdemes belegondolni, mit szólna bárki, ha a gyermeke vagy esetleg a kutyája berohanna a nem lekordonozott bontási területre és ott a nehézgépek munkája során megsérülne. Ezt el kell és el is fogjuk kerülni, a kordonozás kizárólag ezt szolgálja, ennek fenntartásában segítenek a bontócég által megbízott biztonsági őrök, illetve a rendbontás miatt intézkedő rendőrök is.

Ma a rendőrség jogszerű fellépéssel a rendet helyreállította, a munkák folytatódhatnak.”