Rendőrökkel csaptak össze tüntetők egy német menekültszálláson

-

Rendőri biztosítás mellett helyezték el a menedékkérők első csoportjait a németországi Heidenauban, egy újonnan nyitott befogadó szálláson. Pénteken este a szállás megnyitása ellen a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) szervezett tüntetést, amit végül rohamrendőrök oszlattak szét.


Szélsőjobboldali tüntetők próbálták megakadályozni pénteken éjjel, hogy a Drezda melletti Heidenauban egy barkácsáruházban nyitott szállásra beköltözhessen az első mintegy 250 menedékkérő.

A tüntetés békésen kezdődött, de aztán több száz ember barikádot emelt az épülethez vezető úton, és kövekkel, üvegpalackokkal, petárdákkal kezdte dobálni a rendőröket. Több rendőr megsérült, végül a zavargást rohamrendőrök számolták fel könnygáz bevetésével.

A menedékkérők első csoportját rendőri biztosítás mellett helyezték el a volt áruházban. A kétszintes, emeletenként nagyjából 3 ezer négyzetméteres épületben 600 menedékkérőnek alakítanak ki szállást.

A 4 millió lakosú Szászországban az idén július végéig 14 500 menedékkérőt helyzetek el, ami csaknem háromszoros növekedés az egy évvel korábbi 4900-hoz képest. A szövetségi kormány előrejelzése szerint a 16 tartományt együttvéve az idén elérheti a 800 ezret a menedékkérők száma, a tavalyi 202 ezer után.

A neonáci szellemiségű pártként számon tartott NPD elsősorban az ország keleti részén, az egykori NDK területén rendelkezik számottevő támogatottsággal. A szövetségi törvényhozás felsőháza (Bundesrat) 2013-ban kezdeményezte a párt betiltását az alkotmánybíróságnál, amely még vizsgálja az ügyet.