Rendőröket mészárolt le Mexikóban a drogkartell

-

Tizenöt rendőr meghalt és öt megsebesült egy rendőrkonvoj ellen elkövetett rajtaütésben. Hosszú ideje a legvéresebb támadás volt a hatóságok ellen a drogháború sújtotta országban.


A támadás az ország déli részén, Jalisco szövetségi állam egy kietlen térségében történt hétfőn. A rendőrkonvoj autóit az elkövetők szétlőtték, a rajtaütés során a járművek kiégtek. Az áldozatok az állami rendőrség tagjai voltak, akik Puerto Vallara üdülővárosából Guadalajarába, Jalisco székhelyére tartottak – közölte Jalisco állam ügyészi hivatala.

Mexikóban legutóbb 2010-ben történt ehhez foghatóan súlyos támadás a rendőrség ellen, akkor a Jaliscóval szomszédos Michoacan szövetségi államban 12 szövetségi nyomozóval végeztek.

Az elkövetők kiléte egyelőre nem ismert, de megfigyelők szerint az utóbbi időben egyre inkább megerősödött Jaliscói Új Nemzedék Kartell (Cártel de Jalisco Nueva Generación) nevű drogbanda állhat a hétfői, illetve több korábbi hasonló támadás mögött.

Egy héttel ezelőtt a jaliscói rendőrfőnököt rabolták el és próbálták meg megölni fegyveresek. Március 19-én öt szövetségi rendőrt öltek meg egy, a mostanihoz hasonló rajtaütés során. Az ügyészség szerint a rendőrfőnök elrablása megtorlás volt, amiért a hatóságok egy héttel korábban végeztek a bűnszervezet egyik vezetőjével.

A 2010-ben alakult Jaliscói Új Nemzedék Kartell mára az egyik legerősebb bűnbandává vált Mexikóban. Ezt a kartellt gyanúsítják azzal, hogy egy 2013-ban megtalált jelöletlen tömegsírba 64 áldozata holttestét helyezte el.