Rendőröket küldenének a V4-ek a görög–macedón határra kerítést építeni

Fotó: Hölvényi Kristóf

-

Tárgyalások folynak arról, hogy a V4-ek határőrizeti alakulatokkal részt vehetnének a macedón-görög külső schengeni határ megfelelő kiépítésében - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter


Simicskó István azután beszélt erről újságíróknak, hogy cseh védelmi miniszter kollégájával megtekintette a Balaton 2015 közös kiképzésen a cseh és a magyar katonák bemutatóját. Döntés ugyanakkor még nem született a határzár megerősítésének kérdésében, erről a visegrádi országok - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - kormányfőinek kell megállapodniuk. Simicskó szerint erről a V4-ek védelmi miniszterei jövő csütörtökön, Prágában tárgyalnak majd, ezt Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter is megerősítette. Stropnicky szerint valószínűleg nem katonai, hanem rendőri egységeket küldenének ki a macedón határra.


Simicskó hozzátette, hogy a külső schengeni határokon kell a migránsáradat ellen a megfelelő védelmet biztosítani, és bár az első ilyen állomás Görögország lenne, de számos oka van annak, hogy ott miért nem lehet megfelelő határvédelmet megvalósítani – ezeket nem fejtette ki bővebben.


A tárcavezetők szerint a V4-ek együttműködésében új fejezetet nyitott a migrációs válság kezelése, a gyakorlat során fontos tapasztalatokat szereztek. Simicskó István közölte: december 15-én lejár a két hónapos felhatalmazás a közös gyakorlatra, de elképzelhető, hogy cseh és szlovák összekötő tisztek ezt követően is maradnak a hódmezővásárhelyi laktanyában. Hozzátette azt is, hogy nem tudják, a jövőben lesz-e ismét probléma a migránsok érkezése miatt, erre az esetre ígéretet kapott cseh kollégájától, hogy a cseh honvédség rendelkezésre áll majd, segít Magyarországnak.