Rendőrök számolták fel a menekült sátortábort a francia-olasz határon

-

Az olasz rohamrendőrség hajnalban felszámolta az olasz-francia határ olasz oldalán fekvő Ventimiglia városban a bevándorlók által létrehozott sátortábort. A menekültek először a tengerparti sziklákon kerestek menedéket, de később a hideg miatt lejöttek, így végül ideiglenes szállásra vitték őket.


Páncélozott járművek és mintegy kétszáz csendőr vett részt a Ventimiglia egyik parkjában lévő ideiglenes sátortábor felszámolásában szerdára virradó éjszaka. A sátrakat a Franciaországba való átjutásra hónapok óta várakozó bevándorlók, valamint az őket segítő olasz és francia emberjogi aktivisták állították fel.

A rendőrök tíz aktivistát őrizetbe vettek: közterület jogtalan elfoglalásával és áramlopással vádolják őket, mivel a táborban ingyenesen csatlakoztak az energiahálózatra.A bevándorlók először matracokkal, hulladéktárolókkal és más tárgyakkal elbarikádozták a sátraikat, de végül a tábort markológépekkel teljesen felszámolták. Közel nyolcvanan felkapaszkodtak a sziklákra, majd amikor lejöttek, buszokkal szállították őket ideiglenes szállásokra.A francia határőrség a menekülőket három hónapja nem engedi át Franciaországba. Ha Ventimigliában jegyet vásárolnak és vonattal kelnek át a határon, a franciák visszatoloncolják őket Olaszországba. A bevándorlók júniusban szintén Ventimiglia parti szikláin telepedtek le és itt tüntettek, hogy átjuthassanak a határon. Ezt követően az egyik parkban állítottak sátrakat és a füvön leterítették hálózsákjaikat.