Rendőrök és feketék Obamánál

Fotó: Getty Images / Alex Wong

-

Rendőrszervezetek és fekete közösségek képviselőit fogadta Barack Obama amerikai elnök magánbeszélgetésen a Fehér Házban. Az elnök így próbálja enyhíteni az elmúlt napok rendőri erőszakcselekményei és a rendőrök ellen Dallasban elkövetett merénylet miatt fellángolt feszültségeket.


A több mint kétórás tanácskozás után Obama azt mondta: várhatóan folytatják a közös gondolkodást. A találkozón rendőri vezetők és a Fekete Életek Számítanak (Black Lives Matter)mozgalom képviselői mellett részt vettek polgárjogi aktivisták és egyetemi tanárok is, valamint - Joe Biden alelnök mellett - a résztvevők közt volt még Michael McHale, a Rendőrszervezetek Országos Szövetségének elnöke, Al Sharpton ismert polgárjogi aktivista, John Bel Edwards, Louisiana állam kormányzója és a minnesotai St. Paul polgármestere, Chris Coleman.

A louisianai Baton Rouge-ban és a minnesotai St. Paul mellett követték el rendőrök a múlt héten a túlkapásokat, amelyeknek két afroamerikai halálos áldozatuk volt, s a rendőri erőszak ellen rendezett békés demonstráción gyilkolt meg egy orvlövész öt rendőrt a texasi Dallasban.A párbeszéd fontosságát hangsúlyozta a találkozó előtt újságíróknak Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője is, emlékeztetve Obama Dallasban elmondott szavaira: nem szabad egy egész közösséget néhány tagjának cselekedetei alapján megítélni. "Az elnök kitart azon álláspontja mellett, hogy nyitott szívvel kell közeledni egymáshoz, mert csakis így emelkedhetünk felül a nehézségeken" - fogalmazott Earnest.

A zárt ajtók mögött lezajlott találkozó előtt Obama a Facebook-oldalán arról írt: azt szeretné, hogy minél több amerikaitól halljon ötleteket és bevált megoldási javaslatokat, amelyek segítségével "megbirkózhatunk a nemzetünk előtt ma álló kihívásokkal".

Az eszmecserén elhangzott konkrét ötletekről, javaslatokról végül a nyilvánosság előtt nem esett szó, de a találkozó után Obama elnök úgy nyilatkozott: a jövőben még több közös gondolkodást terveznek arról, hogyan lehet megteremteni a bizalmat azok után, hogy rendőrök erőszakot, végzetes erőszakot alkalmaztak. Az elnök ugyanakkor leszögezte, hogy a jelenlegi ügyekben folyó nyomozás és az igazságszolgáltatás iránt megvan a bizalom.