Rendőrnőre támadt egy iszlamista férfi Berlinben; lelőtték

-

Egy, a német hatóságok által már évekkel ezelőtt börtönbüntetésre ítélt, de azóta szabadon bocsátott iszlamista csütörtök délután merényletet kísérelt meg Berlin Spandau városnegyedében egy rendőrnő ellen. A 41 éves iraki származású férfit lelőtték.


A berlini államügyészség közlése szerint a férfit, bizonyos Rafik Y-t 2008-ban Stuttgartban nyolc év börtönre ítélték. A vád szerint tagja volt egy, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez közel álló terrorcsoportnak, és egyik kitervelője volt az akkori iraki miniszterelnök, Ijád Allávi ellen 2004-ben Berlinben megkísérelt merényletnek.


Az iraki férfit ugyan a közelmúltban szabadon bocsátották, de azóta is trendőri felügyelet alatt állt, és elektronikus lábbilincs viselésére kötelezték. A bilincset csütörtök reggel saját maga távolította el lábáról, és a merényletkísérletet órákkal később hajtotta végre.A hatóságok által jól ismert iszlamista késsel támadt a rendőrnőre, akit súlyosan megsebesített. A közelben tartózkodó rendőrök több lövést adtak le rá, és a mentőkocsiban belehalt sebesüléseibe.

A hatóságok egyelőre vizsgálják, hogy a támadás terrorcselekmény volt-e, illetve, hogy a merénylő már korábban készült-e arra. A berlini szenátus belügyi felelőse, a konzervatív Frank Henkel azt nyilatkozta, hogy nem kizárt a vallási háttér sem.

A rendőrség észlelte a lábbilincs eltávolítását, és azonnal a férfi keresésébe kezdett, a merénylet elkövetéséig azonban nem bukkantak a nyomára.