Rendőrkézen a magyar alvilág pénztárosa

Fotó: MTI Rt. Fotószerkesztőség / Rózsahegyi Tibor

-

Brazíliában múlatta az időt Kisbandi. Habár az alvilági leszámolások egyik kirobbantójának tartott Lakatos Andrást három évvel ezelőtt Budapesten igazoltatták a rendőrök, akkor nem volt ellene érvényes elfogatóparancs. A kilencvenes évek elején bankalapításra készült, de nem kapott engedélyt. A maffia akkortájt olajszőkítésből gazdagodott, amivel időnként a mai politikai előtt jobb- és baloldali tagjait is összefüggésbe hozzák.


Brazíliában elfogták L. Andrást - közölte a rendőrség. Lakatos Andrásról van szó, akit korábban a sajtóban Kisbandi néven, az alvilág pénztárosaként emlegettek.

A rendőrség honlapján közzétettek szerint a brazil hatóságok négy napja, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda jelzése alapján fogták el és vették őrizetbe az 53 éves férfit, aki ellen csalás miatt adott ki nemzetközi és európai elfogatóparancsot a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.


Lakatos András 14 évvel ezelőtt


A bíróságon ezekben a hónapokban is sűrűn emlegetik

A Fővárosi Törvényszéken jelenleg is folyik az a per, amelyben Portik Tamást több alvilági leszámolásos ügyben is felbujtással vádolják. A vádirat szerint Portik kezdeményezésére gyilkolták meg 1996. november 1-jén Prisztás Józsefet, aki az akkoriban busásan jövedelmező adócsalásnak, az olajszőkítésnek egy tipikus alakja volt.


A gyilkosság oka egy ingatlanvita lehetett. A Kisbandiként ismert, az „alvilág pénztárosaként" elhíresült Lakatos András 1995 év elején nagyszabású tőkefelhalmozásához Prisztás Józseftől 100 millió forintot, Portik Tamástól pedig 80 millió forintot vett át, ezek fedezetéül pedig budai ingatlanokat ajánlott fel.

Lakatos 1996 októberében a Prisztás és Portik felé fennálló tartozásai kiegyenlítése nélkül távozott Magyarországról (alvilági körökben sokan ekkor látták utoljára), adóssághegyeket hagyva maga után. A vádirat szerint a kirobbant vagyonvita miatt kellett Prisztásnak meghalnia. Vagyis Lakatosnak csak részben a magyar hatóságok ellen volt érdemes elrejtőznie, másrészt a maffia köreiben is lehet mitől tartania. Annak idején állítólag Portik Tamás segített Kisbandinak, hogy eltűnjön, cserébe Lakatos ráhagyományozta ügyleteit.


Portik Tamást viszik a tárgyalásra


Másfél évtizede egyszer már hazahozták Kisbandit

A kilencvenes évek elején elkövetett bűncselekmények miatt 1996-ban egyszer már kezdődött egy büntetőper, amelyben Kisbandi is vádlott volt, azonban Lakatos András akkor az Egyesült Államokba távozott, ezért vele szemben felfüggesztették az eljárást. A férfit 2000 júniusában nemzetközi elfogatóparancs alapján kerítette kézre az FBI a floridai Miamiban, és hosszas kiadatási eljárást követően 2001 februárjában szállították Magyarországra. Ezt követően üzletszerűen elkövetett csalás és közokirat-hamisítás miatt elítélték, két év és nyolc hónap börtönt kapott.


Akkor az Origónak arról is nyilatkozott, hogy miért kaphatta az "alvilág bankárja" titulust.


Úgy neveztek el az alvilág pénztárosának, hogy 1995-96-ban létre akartam hozni egy bankként működő pénzintézetet, aminek minden feltételét megteremtettük, de nem kaptunk engedélyt, és mivel tudták, hogy én mindenkit ismerek az éjszakából, később a kettőt összekötötték. Ez csak akkor született, és ezt az újságok találták ki, amikor elhagytam az országot. Előtte nem neveztek így.

Tanulságosak azok a mondatai is, amelyekben a magyarországi üzleti lehetőségeket taglalja.


Bár most 5 éve nem voltam az országban, üzleti lehetőségek mindig vannak. Azt el kell kerülni, hogy bárkinek problémája legyen belőle, de ugye minden üzletnek van bizonyos rizikója is. Véleményem szerint Magyarországon adottak a lehetőségek arra, hogy megfelelő tőkével pénzt lehessen keresni, de minden jó üzlet alapja a megfelelő kapcsolatrendszer.

Olajszőkítők kora

Az olajjal való üzletelést a parlamenti törvényhozás tette lehetővé a kilencvenes évek elején. Részben azzal, hogy szociális okokra hivatkozva a háztartási tüzelőolajat nem terhelték jövedéki adóval, a gázolajat pedig igen. Másrészt azzal, hogy lehetővé tették a halasztott vámfizetést, ami visszaélésekre adott lehetőséget. Bár a vámosok hivatalosan megszínezték azokat az olajszállítmányokat, amelyek adómentesek voltak, ám a színezéket utóbb el lehetett tüntetni (szőkíteni), így máris dízelként, vagyis jóval drágábban lehetett értékesíteni azt.


A korrupt vámosok együttműködtek a maffiózókkal, és így ezermilliárdos nagyságrendben csalták el a jövedéki adót. Erre próbálta meg felhívni a figyelmet Karancsi Tibor rendőrnyomozó 1999-ben, amikor már több éve eredménytelenül igyekezett a problémákat feltárni a hivatalos utakon. Egy tévéinterjúban számolt be tapasztalatairól, az adócsalók, a hatóságok és a politika összefonódásáról, amikor az adásban a kirúgásáról szóló közleményt is felolvasták.

Bár az ügyben a kisgazda Pallag László irányításával 2000-ben egy vizsgálóbizottságot is felállítottak a parlamentben, annak dokumentumait 85 évre titkosították. A kiszivárgott információk szerint az egyik tanú, Nógrádi Zsolt azt vallotta, hogy az olajszőkítésben Pintér Sándor akkori és Boross Péter előző belügyminiszter is érintett.

Az adócsaló cégek közül az egyik legfontosabbként az Energolt ismerhette meg a nyilvánosság, amelynek vezető tulajdonosa Portik Tamás volt. Az Energol mellett, illetve azzal együttműködve azonban számos más cég is kivette hasznát a rendszerből, köztük az ETL és a Fortus, amelyek részben a későbbi szocialista kormányfőhöz, Gyurcsány Ferenchez és üzleti köréhez köthetők.