Rendőrellenes zavargás lett május elsejéből az Egyesült Államokban

Fotó: AFP / Josh Edelson

-

Oaklandben autókat gyújtottak, kirakatokat törtek a feketék elleni rendőri erőszak ellen tüntetők. Baltimore-ban pénteken vád alá helyeztek hat rendőrt.


Több nyugati parti városban a feketékkel szembeni rendőri erőszak elleni tiltakozások torkollottak erőszakba péntek késő estére. Oaklandben néhány száz tüntető több száz kirakatot betört, egy autót felgyújtottak, több másikat pedig megrongáltak egy autókereskedésben. Oaklandben zavargások voltak 2010-ben is, miután egy fehér rendőrtiszt megölt egy fekete férfit.

Portlandben paprika spray-vel és hanggránátokkal oszlatták fel a felvonuló tömeget a rendőrök, miután demonstrálók megdobálták őket és – bejelentett útvonaluktól eltérve – fel akartak menni egy lezárt hídra.

Seattle-ben antikapitalista tüntetők kerültek összetűzésbe a hatóságokkal. A demonstrálók csavarokkal és kövekkel dobálták meg a rendőröket, kirakatokat törtek be és kukákat gyújtottak fel, míg a rendőrök hanggránátokkal oszlatták őket. Három rendőr megsérült, közülük kettő súlyosan, 16 embert őrizetbe vettek.

Baltimore-ban ugyanakkor az utóbbi napok zavargásai után békésen zajlott a május elseje. Szombatra viszont több ezres tüntetést hirdettek meg a rendőri erőszak elleni tiltakozás jegyében, a rendfenntartó erőket készültségbe helyezték.

A keleti parti városban a hét elején azért törtek ki erőszakos demonstrációk, mert áprilisban rendőri őrizetben életét vesztette Freddie Gray, egy 25 éves afroamerikai fiatalember. Az ügyben pénteken hat rendőr ellen emberölés miatt vádat emeltek, ez is hozzájárult ahhoz, hogy nyugodtan teltek a pénteki rendezvények.