Rendőr alezredes és négy másik rendőr kereskedett adatokkal

-

Most emeltek ellenük, valamint ügyvédek és az ügyvédek ügyfelei ellen vádat.


A vád szerint az egyik budapesti kapitányság rendőr alezredese anyagi ellenszolgáltatásért – alkalmanként pár százezer forintért – cserébe ismerős budapesti ügyvédeknek és ügyfeleiknek rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból szolgáltatott ki adatokat.


A főtiszt azonban nem állt meg itt, volt arra is példa, hogy pénzért cserébe magáncélú felderítő tevékenységet is végzett megbízóinak. A teljes körű adatellenőrzésen túl a célszemélyeket lakcímükön megfigyelte, róluk környezettanulmányozást is végzett, azt dokumentálta. A célszemélyek általában az ügyvédek ügyfeleinek házastársai, üzletfelei voltak.

Az ügyészség szerint az alezredes a bűnüldöző hatóságok látókörébe került ismerőseinek – rendszeres fizetés ellenében – szakmai tanácsokat adott, egy esetben segédkezett nekik egy hamis tartalmú feljelentés megszövegezésében, mely feljelentés eredményére három ember alaptalanul előzetes letartóztatásba is került.

Az ügynek összesen tizenhárom vádlottja van, ezek – az említett rendőr főtiszten kívül – további négy, őt alkalmanként segítő hivatásos rendőr, két ügyvéd és az ügyvédek ügyfelei – írta közleményében a Fővárosi Főügyészség.