Rendkívüli ülést tartanak a választási törvény miatt

-

A Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöke, a Fidesz-KDNP-s Riz Levente szerint a választási törvényt módosító javaslat üdvözítő. Az MSZP és a DK viszont az önkormányzati képviselők és a polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslat kapcsán az Alkotmánybírósághoz fordul.


A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) hétfőn rendkívüli ülést tart. A kormánypártok az Országgyűlés elé terjesztették a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról, valamint a választási eljárásról szóló törvénymódosító javaslatot; a megbeszélésen erről fognak tárgyalni. A Fidesz-KDNP-s Riz Levente, a BÖSZ elnöke és a XVII. kerület polgármestere az MTI-nek eljuttatott közleményében üdvözölte a törvénymódosítási javaslatot, mert szerinte ez a budapestiek számára erősebb érdekérvényesítést, átláthatóbb és olcsóbb képviseleti rendszert biztosít, mivel a Fővárosi Közgyűlés tagjai többnyire a közvetlenül megválasztott kerületi polgármesterek lesznek. A testület munkája szerinte így ősztől sokkal inkább a budapestiek, mintsem a pártérdekek mentén alakulhat. Riz továbbá úgy véli, hogy az egyes városrészek problémái megoldásában és fejlesztési terveik megvalósításában a kerületek között az eddiginél jóval összehangoltabb, hatékonyabb munka kezdődhet, és az összbudapesti ügyekben a főváros és a kerületek vezetése között szorosabb lehet az együttműködés. Ez megegyezik a 2011-ben alakult Budapesti Önkormányzatok Szövetségének céljaival is. A Fidesz pénteken azt javasolta, hogy már az őszi választáson a Fővárosi Közgyűlésben a kerületi polgármesterek és a kompenzációs listáról bekerült képviselők foglaljanak helyet. A kompenzációs listára főpolgármester-jelöltek és polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármesterjelöltet tudtak állítani.


Az MSZP nem örül, sőt az Alkotmánybírósághoz fordul

Az MSZP ezzel ellentétben nem üdvözölte kitörő örömmel a kormány törvénymódosító javaslatát, az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordulnak. Ezt Horváth Csaba, a párt fővárosi frakcióvezetője mondta szombaton Budapesten az MSZP választmányi ülése után. Az MSZP mindent meg fog tenni azért, hogy a törvény ne lépjen hatályba – mondta Horváth. A politikus úgy látja, a törvény megszüntetné a budapestiek önrendelkezési jogát, és kerületi érdekek alapján szakítaná szét a fővárost. Horváth szerint ez a javaslat arról szól, hogy egy kerület, például az V. kerület, minden évben kicserélheti a térburkolatot, más kerületek meg hosszú-hosszú évekig nyelhetik a port, mert oda nem fog jutni forrás. A Demokratikus Koalíció már pénteken jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha elfogadják a törvényjavaslatot.