Rendkívüli ülésen zárná be a földtörvény kiskapuit az LMP

Fotó: Europress/AFP/Boryana Katsarova / Europress/AFP/Boryana Katsarova

-

Az ellenzéki párt elkezdte gyűjteni a támogatásokat. A 78 aláírás még nem garancia a sikerre: a földtörvény tárgyalásához a napirendet is meg kell szavaznia a többségnek.


Az LMP azt szeretné, hogy a törvény hatályba lépése, tehát május elseje előtt ülésezzen az Országgyűlés. Ehhez 78 aláírást kell összegyűjteniük. Ezt már elkezdték, bár sem az MSZP-hez, sem a DK-hoz nem érkezett meg a konkrét javaslat. Addig érdemben nem is reagálnak.

Az MSZP egyelőre annyit mondott, semmi rossznak nem az elrontói. Az most nem került szóba, mi történik, ha a jobbikos politikusok is aláírják az ívet, az MSZP nem. Emiatt a NAV-botrányt vizsgáló bizottság felállítása előtt ment a huzavona.

A PM támogatja az ülés összehívását - mondta a VS.hu-nak Szabó Rebeka. Szerintük sem jó a földtörvény, azt több ponton korrigálni kell, mert például „bebetonozza a rossz birtokstruktúrát.”

Az ülést kezdeményező LMP-s képviselő, Szél Bernadett arról beszélt, a földtörvény szerinte nem ad elég garanciát az ipari mezőgazdaság túlsúlyának mérséklésére, a kis- és közepes gazdaságok nem tudnak megerősödni. A törvényben szerinte olyan kiskapuk vannak, amelyek alapján korlátlan méretű birtokokat lehet kialakítani. Az LMP szerint a földet ki kellene venni a tőke szabad áramlásáról szóló rendelkezés alól.

Az LMP több ponton módosítaná a földtörvényt, hogy a külföldieknek még nehezebb legyen földet venniük.

Megkerestük a Fideszt is, de egyelőre nem reagáltak a rendkívüli ülés tervére.


Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter korábban azt mondta, a magyar földtörvény az egyik legszigorúbb Európában, amely megakadályozza a hazai vagy külföldi spekulánsok termőföldhöz jutását. Szerinte a szabályozás a helyben lakó földműveseknek kedvez.

Az Európai Bizottság vizsgálja a földtörvényt, amelyet osztrák lapértesülések szerint aggályosnak tart. A miniszter szerint a szabályozás kiállja a próbát.

Az Országgyűlésről szóló törvény szerint az ülést össze kell hívni, ha azt a képviselők ötöde javasolja, de ez még korántsem garancia a sikerre: a napirend előtti felszólalások biztosra vehetők, az érdemi vitához viszont meg kell szavazni a napirendet is. Így a gyakorlatban a többség megakadályozhatja a vitát.