Rendkívüli tanácskozást tartanak Orbánék a párizsi merényletek miatt

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Kongresszus helyett a miniszterelnök politikai stábja tart egyeztetést vasárnap késő délután a péntek esti párizsi terrortámadások belpolitikai következményeiről – értesült a VS.hu.


Orbán Viktor miniszterelnök, illetve a stábot és a Miniszterelnöki Kabinetet vezető Rogán Antal mellett Habony Árpád, a kormányfő legközelebbi tanácsadója, Tuzson Bence kommunikációs államtitkár, Kubatov Gábor pártigazgató és Kósa Lajos frakcióvezető is részt vesz a megbeszélésen.

A tanácskozás fő kérdése: hogyan alakítsák át a merényletek tükrében a párt migránsválsággal kapcsolatos eddigi kommunikációját, de várhatóan arról is döntenek, hogy mikor tartsák meg a Fidesz pénteki terrortámadások miatt lefújt tisztújító kongresszusát.

Az eredetileg vasárnapra tervezett kongresszus elhalasztásáról információink szerint vita nélkül, gyors telefonos egyeztetés után döntöttek szombat kora reggel a Fidesz vezetői.

Az egyeztetés részleteit ismerő egyik forrásunk szerint ugyan a kongresszusra tervezett beszédében Orbán Viktor eredetileg is szót ejtett volna a tömeges bevándorlás veszélyeiről, a merényletek ténye pedig visszaigazolhatta volna korábbi figyelmeztetéseit, az elnökség egybehangzóan úgy ítélte meg, hogy ízléstelen lenne felhasználni a történteket és „na ugye, megmondtam” alapon beszélni a tragédiáról.

A döntéskor – a szombat kora reggeli órákban – ráadásul azt sem lehetett még tudni, hogy a merényletek miatt összerántanak-e az uniós tagállamok vezetőinek egy aznapi válságtanácskozást. Ha ugyanis így lett volna, a miniszterelnök nem tudott volna részt venni a saját pártelnöki elnöki pozíciójának megerősítéséről is határozó kongresszuson.

Orbán Viktor a köztévének adott szombat reggeli rendkívüli nyilatkozatában hivatalosan azzal indokolta az esemény lefújását, hogy egy pártkongresszus mindig ünnep, és ebben a helyzetben nem lehetséges ünnepelni.

A Fidesz kongresszusi küldötteit, meghívott vendégeit és a parlamenti frakció tagjait a párt sajtóosztálya szombat délelőtt SMS-ben, illetve emailben tájékoztatta a kongresszus elmaradásáról.