Rendkívüli tájékoztatón jelentették be, hogy nincs járványveszély

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Ám vannak kockázatok, jöhetnek majd bizonyos óvintézkedések, például a menekültek mozgásának átmeneti korlátozása. Néhány előírást nem árt betartani.


Nincs járványveszély Magyarországon, mivel a bevándorlók nem terjesztenek olyan kórokozókat, amelyek veszélyt jelentenek a lakosságra - mondta az országos tiszti főorvos hétfőn az M1-en.

Paller Judit szerint járványügyi kockázat viszont van, mivel a bevándorlók egészségügyi állapotát nem ismerik, és származási országukban más járványügyi szabályok érvényesek. Miután itthon magas az oltottság, a magyar lakosság védett - tette hozzá a tiszti főorvos.

A migránsok elsősorban szifilisszel, hepatitis B-vel és C-vel, valamint HIV-vírussal fertőzöttek, ezek a betegségek azonban nemi úton, illetve vérrel terjednek, így a fertőződéshez szoros kontaktusra lenne szükség. A bevándorlóknak segítő önkéntesek sincsenek veszélyben, ha betartják az előírásokat, tehát használják a megfelelő védőfelszereléseket, és rendszeresen kezet mosnak vagy kézfertőtlenítőt használnak.

Paller Judit beszélt arról is, hogy nagyon nehéz a migránsokat megvizsgálni. Hiába írják ugyanis elő a jogszabályok, hogy a menekültstátuszért folyamodó, befogadóállomásokon elhelyezett külföldiekről értesíteni kell a járási tiszti főorvost, aki elrendeli a szűrésüket, a 14 ezer behívottnak eddig csupán öt százaléka, mintegy 500 ember jelent meg a vizsgálatokon. Az is probléma, hogy később ők is eltűnnek. Paller szerint


megfontolandó lenne, hogy a szűrés időtartamára olyan helyen tartsák őket, ahonnan nem tudnak elmenni.

Később a sajtótájékoztatón megismételte: közvetlen járványveszély nincs, de a személyes higiénia fontossága felértékelődik. Az ÁNTSZ közleménye szerint az migránsok által hátrahagyott, adott esetben vérrel, testváladékkal szennyezett ruhadarabokat, eszközöket, tárgyakat csak gumikesztyűben szabad megfogni, majd lehetőség szerint el kell égetni.


Magyarország területén olyan fertőző megbetegedésekre lehet számítani, amelyek zsúfolt helyeken, rossz higiéniás viszonyok között egyébként is kockázatot jelentenek. Ilyenek a hányást, hasmenést okozó vírusok, baktériumok, vagy a rühesség, tetvesség. Ezek érintkezéssel terjednek. Miután a lakosság többsége nem érintkezik a menekültekkel, így az ezekkel összefüggő kockázat is alacsony.


Törvényileg köteleznék

Mivel a Magyarországra érkező illegális bevándorlók járványügyi veszélyt jelentenek, felmerült annak a lehetősége is, hogy törvényi eszközzel kötelezzék a migránsokat szűrővizsgálatra és bizonyos védőoltásokra - mondta Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője (aki amúgy orvos) vasárnap.

Pesti szerint migránsok többsége olyan háborús területekről érkezik, ahol gyakran még az alapvető egészségügyi feltételek sem biztosítottak, ráadásul a hosszú út, amelyet Magyarországig megtesznek tovább ronthat az általános egészségi helyzetükön.

Egy vizsgálat szerint az országba érkező migránsok mintegy 2 százaléka fertőzött valamilyen betegséggel. A leggyakoribbak közé tartozik a hepatitis A és a C, illetve a szifilisz, de a gyermekbénulás, a szamárköhögés és a mumpsz átfertőzöttsége is sokkal nagyobb - mondta.


Óvintézkedések jöhetnek

„Nincs járványügyi veszély, de óvintézkedésekre szükség lehet” - ezt rögzíti az Emberi Erőforrások Minisztérium jelentése. Ilyen óvintézkedés a menekültek mozgásának átmeneti korlátozása, hogy legalább a szűrővizsgálatokat el lehessen végezni, valamint ha kell, a hatóságok megtehessék a járványmegelőző óvintézkedéseket.


Az Emmi szerint szükség van járványügyi felügyelet illetve diagnosztika megerősítésére, a menekültek miatt több oltóanyag beszerzésére - írta a Napi Gazdaság.

2700 szűrővizsgálatból 51 volt pozitív. Tbc-s, leprás vagy tífuszos beteget nem találtak ugyan eddig a menedékkérők között, viszont szifiliszt, hepatitis B-t és C-t, valamint HIV-fertőzést több migránsnál is kimutattak.