Rendkívüli EU-s csúcs lesz a Földközi-tenger menekülthelyzetéről

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Donald Tusk videóüzenetben tette közzé, hogy csütörtökre Brüsszelbe várja a tagállamok állam- és kormányfőit.


Tusk a Twitteren jelentette be, hogy csütörtökön Brüsszelben várja az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit, miután vasárnap feltehetően mintegy hétszáz, Afrikából Európába igyekvő menekült veszett a tengerbe, mikor hajójuk felborult, hétfőn pedig újabb hajók kerültek veszélybe menekültekkel a fedélzetükön.


Tusk a tanács sajtószolgálata által közzétett videóüzenetben drámainak nevezte a Földközi-tengeren kialakult helyzetet, s kijelentette: ez így nem mehet tovább.

A volt lengyel miniszterelnök közölte, hogy a csúcstalálkozó célja a legmagasabb szinten megvitatni, mit tehetnek, mit kell tenniük az uniós tagállamoknak és intézményeknek, hogy javítsanak a helyzeten.


Nem számítok arra, hogy a migrációs probléma gyökerét gyorsan sikerül kezelni, mert ilyen megoldás nem létezik. Ha létezne, már rég alkalmaztuk volna

– húzta alá az Európai Tanács elnöke, tudatva egyúttal: azt viszont elvárja, hogy az Európai Bizottság és az uniós diplomácia, az Európai Külügyi Szolgálat javaslatokat tegyen, hogy milyen azonnali intézkedéseket lehet tenni, a tagállamok pedig azonnal tegyék meg az ehhez szükséges hozzájárulásokat.


Donald Tusk szerint a következő kérdésekre kell választ találni: hogyan lehet megállítani az embercsempészeket, „akik cinikus módon azon nyerészkednek, hogy a menekültek életét veszélynek teszik ki”, hogyan lehet fokozni a bajba jutottak megmentésére irányuló erőfeszítéseket, hogyan lehet segíteni a leginkább érintett uniós tagállamoknak, és hogyan lehet fokozni az együttműködést a kiindulási és a tranzitországokkal.

„Ez nem csak a déli szomszédság országait, hanem egész Európát érinti. Ezért kell lépnünk, méghozzá most azonnal” – hangsúlyozta videoüzenete végén az Európai Tanács elnöke.

Az uniós külügyminiszterek ma találkoztak Luxembourgban, ahol a menekültek helyzetéről is beszéltek, de egyelőre Líbiára hárítják a felelősséget. Erről bővebben itt írtunk.