Rendkívüli ENSZ-megbízott vizsgálódik jövő héten Magyarországon

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Az ENSZ különleges jelentéstevője, Michel Forst a jövő héten Magyarországra látogat, hogy megvizsgálja az emberi jogok védőinek helyzetét, és első kézből szerezzen információt a civil társadalommal szembeni kihívásokról, valamint megvizsgálja, hogyan lehet bővíteni a demokratikus teret - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának magyarországi irodája a Népszavával.


A Népszava szombati cikke szerint Michel Forst felidézte, hogy az ENSZ 1998 óta az emberi jogok védelmének jogát is az egyetemes emberi jogok részeként ismeri el. Elmondta, a jelentéstevő látogatása kiváló alkalom arra, hogy megvizsgálják, milyen mértékben garantáltak ezek a jogok Magyarországon, különös tekintettel a közelmúltbeli alkotmányos változásokra, a menekültválságra és a társadalom növekvő félelmeire „a másságtól".


A Népszava szerint a szakértő - a magyar kormány meghívásának eleget téve - kilencnapos látogatásán állami tisztviselőkkel, parlamenti képviselőkkel és az igazságszolgáltatás képviselőivel, emberi jogok védőivel és a civil társadalom képviselőivel, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, valamint a diplomáciai élet képviselőivel is találkozik majd. Forst végleges jelentését és javaslatait 2017 márciusában mutatja majd be az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 34. ülésszakán.