Nem Európai Tanács-, hanem "európai vezetői" ülés lesz a mai csúcs

Fotó: AFP / VLADIMIR SIMICEK

-

Vészhelyzet van, valamit tenni kell.


Rendkívüli miniszterelnöki csúcstalálkozót tartanak vasárnap Brüsszelben: az összejövetelt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hívta össze, és arra a nyugat-balkáni migrációban érintett országok vezetőit, köztük a magyar miniszterelnököt hívta meg.

A formális uniós csúcstalálkozók az Európai Unió legfőbb döntéshozó intézményének, az Európai Tanács ülésének számítanak, amelyek összehívása az Európai Tanácsot vezető Donald Tusk joga és feladata, ezért a bizottság a miniszterelnöki csúcsot hivatalosan „vezetői találkozónak” keresztelte el, miután nem az összes uniós tagállam vezetőjét hívták meg, és unión kívüli országokból is érkeznek kormányfők.


A brüsszeli találkozó célja a bizottság közleménye szerint az, hogy az érintett országok megállapodjanak olyan „operatív következtetésekről”, amelyeket azonnal meg lehet valósítani. A megbeszélésre Ausztria, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Németország, Görögország, Románia, Szerbia és Szlovénia miniszterelnöke hivatalos még.


A nyugat-balkáni vándorlási útvonalon kibontakozó vészhelyzetre való tekintettel nagyobb együttműködésre, kiterjedtebb egyeztetésre és azonnali operatív cselekvésre van szükség

– írja az EU-bizottság közleménye.