Rendkívüli biztonsági intézkedések lesznek Kölnben a farsang alatt

-

A német városban sok intézkedéssel próbálják megakadályozni a szilveszteri támadás megismétlődését. A városvezetés és a rendőrség most ismertette a terveket: kétszer annyi rendőr lesz mint tavaly és különleges védett övezetek is lesznek a belvárosban. Azt már korábban kérték több városban, hogy a terrorista vagy egyéb fegyveres jelmezeket mellőzzék a karneválozók. Vagy ha ragaszkodnak hozzá, a négy fal között hordják.


A február 4-től 10-ig tartó karneváli szezon legnagyobb rendezvényeire több mint 2000 rendőrt vezényelnek az utcákra, a mentők, tűzoltók és segélyszervezetek pedig további csaknem 900 emberrel dolgoznak majd a csütörtök esti, a vasárnapi és hétfői tömegrendezvényeken, és munkájukat több mint 400 közterület-felügyelő és 10 tolmács támogatja.

A jelmezes felvonulásokon egymillióan vehetnek részt, a kölni városvezetés a hagyományok megőrzése mellett gondoskodna a biztonságukról is.
A hatóságok nem tűrnek el semmiféle rendbontást, az agresszív részegekkel szemben éppen olyan határozottsággal intézkednek majd, mint a zsebtolvajokkal és azokkal a férfiakkal szemben, akik nem hajlandóak elfogadni, ha egy nő nemet mond

- hangsúlyozta Jürgen Mathies, a kölni rendőrség vezetője.

Készülnek a rendbontókra és erőszakoskodókra is: számukra 400 férőhelyet alakítottak ki rendőrségi fogdákban. Az utcai mulatságok helyszínéről csaknem ötven embert kitiltottak, köztük ismert észak-afrikai zsebtolvajokat, motoros bandák tagjait és olyan embereket, akik az utóbbi években erőszakos cselekményeket követtek el a karneváli rendezvényeken.

Jürgen Mathies azt mondta, konkrét terrorfenyegetettségről nem tudnak, de arra számítanak, hogy az elméleti fenyegetés nagy lesz.

Megismételve a hetekkel ezelőtti kérést, a rendőrség vezetője azt mondta, arra kérik az ünneplőket, játékfegyvereket vagy bármilyen fegyverutánzatot ne viseljenek. Azt ugyanis bizonyos esetekben nehéz messziről megmondani, hogy játék vagy valódi fegyverről van-e szó. Az ilyen tárgyakat nem kobozhatják el, de fokozottan ellenőrzik azokat, akiknél ilyet látnak - tette hozzá Matheis.

Az esti, éjszakai mulatságok alatt a városban 30 erősen kivilágított és védett övezetet alakítanak ki. Kiterjesztették a térfigyelő rendszert is, így nemcsak a belváros számos pontján, hanem valamennyi pályaudvaron és metróállomáson működnek biztonsági kamerák, a karneválozókat Kölnbe szállító 130 különvonaton pedig megerősítik a biztonsági szolgálatot.

A tavalyi farsangi szezonban nagyjából 50 szexuális bűncselekmény történt Kölnben.

A kölni polgármester, Henriette Reker azt mondta, 100 százalékos biztonság nincs, de a rendőrség ezúttal elsőosztályú munkát végez, és a város vezetése mindent megtesz azért, hogy az emberek biztonságban érezhessék magukat, és soha többet ne forduljon elő az, ami szilveszterkor történt.

Szilveszter éjszakáján egy nagyjából ezerfős csoport gyűlt össze a főpályaudvar előtti téren, akik közül sokan csoportokba verődve nőket zaklattak szexuálisan és raboltak ki, ráadásul petárdával is dobálták őket. Áldozatok és tanúk arab vagy észak-afrikai származású támadókról számoltak be, mint kiderült, a támadók többsége korábbi vagy új menedékkérő.

Eddig több mint ezer feljelentést tettek, 433-at szexuális bűncselekmény miatt. A hatóságok 44 feltételezett elkövetőt azonosítottak és 9-et őrizetbe vettek.