Rendkívüli állapot a szélsőjobboldali tüntetés után – videók

Fotó: AFP/ANADOLU AGENCY / Samuel Corum

-

Az úgynevezett alt-right és a Ku Klux Klan elvileg egy konföderációs tábornok szobrának eltávolítása ellen tiltakoztak. Egy autó az ellentüntetők közé hajtott, egy ember meghalt.


Rendkívüli állapotot hirdettek egy amerikai városban a szélsőjobboldal rendezvényén elszabadult erőszak miatt. Donald Trump közleményben ítélte el a gyűlöletet és az erőszakot. Az összecsapásokban többen megsérültek és letartóztatások is voltak, de a rendőrség még nem közölt adatokat.

A virginiai Charlottesville-ben úgynevezett alt-right, azaz szélsőjobboldali csoportok gyülekeztek, de ellentüntetők is megjelentek, és a két csoport összecsapását a könnygázt is bevető rendőrségnek kellett megfékeznie.Virginia kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett a városban. Terry McAuliffe elfogadhatatlannak nevezte a történteket és a retorikát is. A kormányzó szerint „a szólásszabadság nem az erőszak szabadságát jelenti”.

Nagyjából két órával az összecsapások után egy autó nagy sebességgel a tömegbe hajtott. Szemtanúk több sérültről számoltak be, egy ellentüntető meghalt.A felvételek alapján úgy tűnik, a jármű sofőrje szándékosan vette célba az ellentüntetőket.

Trump a Twitteren ítélte el az összecsapásakot történteket és sürgette, hogy vessenek véget az erőszaknak.Az elnök bejegyzésére reagált a Ku Klux Klan volt vezetője. David Duke, a volt Birodalmi Varázsló emlékeztette Trumpot, hogy "a fehér amerikaiak szavazataival választották meg". Duke az elnökjelölti kampányban is támogatta Trumpot, aki képtelen volt hitelesen elhatárolódni a fajvédő, szélsőjobboldali Duke-tól.

Az elnöki nyilatkozatot sokan semmitmondónak és gyávának nevezték.A demonstrációt a szélsőjobboldal azért szervezte, hogy Robert Lee tábornok szobrának eltávolítása ellen tiltakozzon. Lee tábornok a polgárháborúban a déli seregek vezetője volt, sokak számára a rabszolgatartó konföderáció jelképe.A szobrát védelmező demonstrálók – köztük sokan a fehérek felsőbbrendűségét hirdető fajvédők – konföderációs zászlókkal jelentek meg a rendezvényen. Sokan katonai egyenruhát öltve, pajzsokkal felszerelkezve érkeztek. A demonstráción felbukkantak a Ku Klux Klan tagjai is.A tüntetők és ellentüntetők botokkal vagy puszta kézzel estek egymásnak, mígnem Jason Kessler, a magát "Egységet és biztonságot Amerikának" nevű szervezet 33 éves vezetője be nem jelentette a rendezvény végét. A rendőrség ugyanis törvénytelennek nyilvánította és berekesztette a gyülekezést. Az összecsapás azonban folytatódott.

Charlottesville liberális város a konzervatív Virginiában. A város vezetése sokat tett azért, hogy az utcákról, a terekről és a középületek elől eltüntesse a rabszolgatartó múltra emlékeztető utcaneveket, táblákat és szobrokat. Új nevet kapott a Lee park is, és a másik konföderációs tábornokról, Thomas Jacksonról elnevezett parkot is átkeresztelték Igazság Parkjának.