Rendkívüli állapotot hirdetett ki Tunéziában az államfő

-


Rendkívüli állapotot hirdetett ki Tunéziában szombaton Bédzsi Káid esz-Szebszi elnök. Az intézkedés annak következménye, hogy az észak-afrikai országban június 26-án egy terrorista megölt 38 külföldi - többségében brit - turistát a népszerű szúszai tengerparti üdülőhelyen.

Egyidejűleg több állami és rendőri vezetőt elbocsátottak hivatalából „politikai és biztonsági tehetetlenség” miatt. A menesztettek között van a szúszai tartomány kormányzója, három további helyi vezető, valamint a merénylő szülővárosának, Gáfurnak és annak a városnak, Kairuannak egy-egy illetékese, ahol a merénylő egyetemi tanulmányokat folytatott – közölte Dafer Nezsi, a miniszterelnök kommunikációs tanácsadója.

Az elnök a néphez intézett szózatában kijelentette, hogy az ország „nincs biztonságban” további szélsőséges támadásoktól, ezért van szükség a rendkívüli állapot kihirdetésére, hogy az ország elkerülje az „összeomlás kockázatát”. A rendkívüli állapot 30 napig tart.

Tunéziában 2011 januárjától, az „arab tavasz” kitörésétől 2014 márciusáig is rendkívüli állapot volt érvényben. Ez eleinte kijárási tilalmat jelentett, és emellett tilos volt a gyülekezés háromnál több ember számára, később azonban az intézkedéseket enyhítették.