Rendkívüli állapot Etiópiában

Fotó: MTI/EPA-APA / Josef Friedhuber

-

A zavargások miatt vezetik be fél évre, amely számos emberéletet követelt.A rend helyreállítása érdekében fél évre szóló rendkívüli állapotot hirdetett Etiópia kormányfője annak nyomán, hogy az utóbbi hetek tüntetései számos emberéletet követeltek és kárt tettek köz-és magántulajdonban.
Hailemariam Desalegn szerint ez nem fogja sérteni az etiópiai alkotmányban rögzített alapvető emberi jogokat és a Bécsi Konvencióban szereplő diplomáciai jogokat sem érinti.
Múlt héten az állami földkisajátítások ellen tüntetők 11 gyárat és mintegy 60 gépkocsit gyújtottak fel a főváros, Addisz-Abeba körüli Oromia szövetségi tartományban, ahol sorozatosak a rendbontások 2015 novembere, vagyis azóta, hogy a kormány új építkezési programokat jelentett be Addisz-Abeba körül.
Egy múlt vasárnapi kormányellenes tiltakozáson több mint 55 tüntetőt taposott halálra a könnygáztól és lövésektől megriadt tömeg. A vasárnapi esettel jogvédő csoportok szerint több mint 450-re nőtt azok száma, akik 2015 óta tüntetésekben vesztették életüket a mintegy 90 millió lakosú kelet-afrikai országban.