Rendkívüli állapot: Amerika nem lel megoldást az etnikai konfliktusra

Fotó: Getty Images / Scott Olson

-

Egy évvel ezelőtt hetekig tartó, erőszakba torkolló zavargások törtek ki, miután egy fehér rendőr lelőtt egy afroamerikai tizenévest a Missouri állambeli Fergusonban. Most a megemlékezések is elfajultak.


Rendkívüli állapotot hirdettek ki Fergusonban, miután erőszakos cselekményekbe torkolltak azok a megemlékezések, amelyeket annak az első évfordulóján tartottak, hogy a városban egy fehér rendőr lelőtte a fegyvertelen, afroamerikai tizenéves Michael Brownt.

"Nem tűrjük el az erőszakcselekményeket egy olyan városban, amely az elmúlt év során olyan fáradhatatlanul dolgozott a saját újjáépítésén és megújulásán" - közölte Steve Strenger, a St. Louis megyei közigazgatás vezetője. Az ügyészség hétfőn rendőrök elleni támadás miatt vádat emelt egy 18 éves afroamerikai fiatal ellen, aki előző éjjel rálőtt a hatóság embereire.

A fergusoni ügy és az azt követő hasonló esetek ráirányították a figyelmet az Egyesült Államokban arra, hogy fehér rendőrök gyakran alkalmaznak fegyvert fegyvertelen feketék ellen. Az egy évvel ezelőtti fergusoni haláleset nyomán országos mozgalom indult "A fekete életek számítanak" jelmondattal. Részvevői a kisebbségekkel szembeni rendőri bánásmód javítását követelték. Fergusonban a város azóta lemondott fehér bőrű gazdasági igazgatójának, rendőrfőnökének és bírójának hivatalát azóta afroamerikai tisztségviselők töltik be.