Rendezik a svájci frankos autóhiteleket is

-

Az MNB Monetáris Tanácsa 1,2 milliárd eurós keretösszeg létrehozásáról döntött a forintosításhoz, mondta a jegybankelnök. A jegybank frissen kinevezett alelnöke arról beszélt, hogy az autóhitelesek helyzetét kezelni kell.


A Monetáris Tanács döntött arról, hogy a devizás gépkocsihitelek forintosításához 1,2 milliárd eurós kereten belül devizát biztosít, mondta keddi sajtótájékoztatóján Matolcsy György, az MNB elnöke.


Nagy Márton, a jegybank újonnan kinevezett alelnöke arról beszélt, hogy a devizahitelek problémájának 10 százaléka a forintosítás után is fennáll. Az autósoknál ugyan nem volt olyan egyoldalú kamatemelés, mint a lakáshiteleseknél, de az árfolyamváltozás jelentős kockázatnak tette ki őket, a görög válság pedig tovább rontotta a helyzetüket. A helyzetet ezért kezelni kell - mondta az alelnök.

A jegybank júniusban már kiadott egy közleményt, amely szerint kész arra, a bankok és az egyéb érintett pénzügyi szolgáltatók rendelkezésére bocsássa a fennmaradt lakossági gépjármű-, személyi és egyéb devizahitel-állomány forintosításához szükséges 1,1 milliárd euró összegű devizát.

Az MNB adatai szerint a devizában felvett lakossági gépjárműhitel állomány mintegy 30 százaléka az, ahol az adósok késedelmesen törlesztenek, és az összes hitel 9 százalékánál haladja meg a késedelem a 3 hónapot.