Rendben találta a norvég alap magyar pénzügyeit a független vizsgálat

-

Megnyugtatónak nevezte a független könyvvizsgálat eredményeit Norvégia európai ügyekért felelős minisztere. Párbeszédet sürget. Közben Alkotmánybírósághoz fordult a Kárpátok Alapítvány-Magyarország adószámának felfüggesztése ügyében az egri bíróság.


Nyilatkozatban közölte a Norvég Nagykövetség, hogy az általuk 2014 őszén, a Norvég Civil Támogatási Alap átvilágítására felkért brit cég (PKF Littlejohn) vizsgálatai rendben találták az alap kezelését és ellenőrzését. “Megnyugtató, hogy a könyvvizsgálat eredményei pozitívak” - nyilatkozta Norvégia európai ügyekért minisztere, Vidar Helgesen. „Párbeszédet kezdeményezünk a magyar hatóságokkal, azzal a céllal, hogy az alapvető demokratikus értékekből kiindulva és tiszteletben tartva a civil szervezetek függetlenségét, valamint az érvényben lévő megállapodásokat megoldást találjunk a kialakult helyzetre” - tette hozzá.

A könyvvizsgálat jelentéséből kiderül, hogy az alap forrásainak kezelése és az ellenőrzési mechanizmusok megfelelnek az előírásoknak. A cég néhány kisebb hibára is rámutatott, ezek kijavítását kérte. A cég fejlesztéseket is javasol az ellenőrzési rendszerben. A vizsgálatot azonban pozitívnak ítélte.

A Norvég Civil Támogatási Alap kerete 13,5 millió euró. Az európai civil szervezeteknek nyújtott norvég támogatás közel 160 millió euró a 16 kedvezményezett országban.


Alkotmánybírósághoz fordulnak a felfüggesztett adószámok ügyében

Közben közleményt adott ki az Ökotárs Alapítvány, amely szerint a Norvég Civil Támogatási Alapot odaítélő konzorcium egyik tagja, a Kárpátok Alapítvány-Magyarország adószáma kapcsán az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azt a döntést hozta, hogy Alkotmánybírósághoz fordul az adószám KEHI általi felfüggesztés elrendelésének, illetve a KEHI-re vonatkozó kormányrendelet alaptörvénybe ütközésének vizsgálatát kérve.

Az Ökotárs szerint jogszerűtlenül volt ugyanis a konzorcium adószámainak felfüggesztése. A KEHI utasítására a NAV a konzorcium valamennyi tagja esetében az adószám felfüggesztését kezdeményezte. Szerintük a KEHI-nek nem volt hatásköre és jogalapja az Ökotárs vezette konzorcium tagjainak ellenőrzésére, arra ugyanis csak és kizárólag a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda által kijelölt szervnek van lehetősége.

Az Ökotárs hozzátette, hogy a KEHi azóta sem tisztázta az eljárás jogalapját, ami szerintük bizonyítja, hogy koncepcióeljárásról van szó.