Rémhírterjesztésről beszél a kormányszóvivő a Corvinus ügyében

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A köznevelésért felelős államtitkárság nem adhat és nem is ad semmilyen utasítást felsőoktatási intézményeknek – mondta a köztévében Kovács Zoltán kormányszóvivő.


Kovács Zoltán a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusával kapcsolatban beszélt a köztévé reggeli adásában, és azt mondta: „az interneten jól azonosítható csoportok rémhírt terjesztenek", hiszen az ügyben megjelent levél hamisítvány, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) illetékes főosztályvezetőjének aláírásával és hivatalos fejléccel láttak el. „Karcolgatja a bűncselekmény határait", ami történt – mondta.


A minisztériumban nem tudnak ilyen tervről, és a kormány sem tárgyalt róla – mondta Kovács. Kedden a VS.hu egyetemi forrásokra hivatkozva arról írt: „meg vannak számlálva a napjai" a BCE Budai Campusának, a kertészettudományi, élelmiszer-tudományi, tájépítészeti kart leválasztanák, a Villányi úti ingatlanokat eladnák.

Szerdán fórumot tartottak a Corvinuson, ahol az intézmény rektora sem cáfolta a feldarabolás lehetőségét, csak annyit mondott, „reméli, hogy egyben marad az egyetem", és ezért mindent meg fog tenni. A fórumon sem cáfolta ugyanakkor egyértelműen senki a hírt. A Corvinus védelmében indított online petíciót eddig több mint 13 ezren írták alá.


A kormányszóvivő által említett, a Facebookon terjedő levélről – mely miatt az Emmi feljelentést ígért – a VS.hu írta meg elsőként, hogy azt feltehetően egy szintén a Facebookon közzétett, másik minisztériumi levél fejlécét és aláírását felhasználva hamisították.


A hamis és a valódi levél


Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt mondta , nincsenek információi a Corvinus-ügyről, de „szeretne tisztán látni". A VS.hu kedden az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) is megkereste az ügyben. Az egyetem átszervezésének tervezését az Emmi nem cáfolta, de nem is erősítette meg, konkrétumokat pedig egyáltalán nem közölt:

A magyar felsőoktatás strukturális átalakításának szükségességéről és lehetséges irányairól a széles körben egyeztetett és Kormány által elfogadott „Fokozatváltás a felsőoktatásban”című stratégia tartalmaz részletes információkat. Az egyes intézmények és karok átalakítására vonatkozó javaslat egyeztetése még nem kezdődött el az érintett intézményekkel és azok gazdasági és társadalmi környezetével, ezért az Önök által feltett kérdésekre a későbbiekben tudunk válaszolni. A minisztérium az érintett intézményekkel való egyeztetés megkezdése után az átalakítás irányairól részletes tájékoztatást fog adni.”