Reménytelenül korrupt országokról írnak az EU-ban

Fotó: RIA Novosti / Fedorenko Vladimir

-

Horvátországban, Romániában és Bulgáriában a legnagyobb a korrupció a közbeszerzések terén, bruttó hazai termékük (GDP) mintegy 15 százalékát veszítik el hűtlen kezelés miatt – derült ki a RAND Europe kutatóintézet felméréséből, amelyet az Európai Parlament rendelt meg.


Az említett három uniós ország vezeti annak a 14 tagországnak a listáját, ahol a korrupció az átlagnál magasabb. A közbeszerzések terén tapasztalt korrupcióban Horvátország jár az élen.


A felmérés rámutat, hogy a Horvátország, Románia, Bulgária és Lettország GDP-jének mintegy 15 százaléka vándorol illetéktelen zsebekbe, ami az unió számára 179 és 990 milliárd euró közötti veszteséget jelent éves szinten.

A RAND Europe megjegyzi, hogy a korrupció jelentős károkat látszik okozni a társadalomban is: növekednek a társadalmi egyenlőtlenségek, erősebben van jelen a szervezett bűnözés, gyengül a jogállamiság, kevesebben vesznek részt a parlamenti választásokon, és gyengül az EU intézményeibe vetett bizalom.

A felmérés eredménye szerint Magyarország a 28 tagállam közül a 18. a listán, amely szerint Dániában a legkisebb a korrupció.