Remek puskája van a németeknek, csak lőni ne kelljen

Fotó: Getty Images / Carsten Koall

-

Botrány van Németországban a Bundeswehrnél rendszeresített G36 gépkarabélyokból. Az Afganisztánban szolgáló katonák szerint minden lövéssel egyre pontatlanabbá válik a fegyver. A német sajtó a hibát a szőnyeg alá söprő korábbi védelmi miniszter skalpjára utazik, a fegyvergyártó pedig megsértődött.


Nem szeretik a német katonák a Heckler&Koch által gyártott G36-os gépkarabélyukat. A fegyver életveszélyes, de nem úgy, ahogy kellene neki. Ha lőnek vele, felhevül és őrületesen pontatlanná válik. A legpesszimistább értékelések szerint 200 méternél távolabbra már egyáltalán nem lehet pontosan találni a felhevült fegyverrel, 300 méterre pedig célozni sem érdemes.

A helyzetet színesíti, hogy a probléma nem új keletű. A Spiegel által megszerzett dokumentumok szerint már 2012. március 23-án tájékoztatták arról Thomas de Maizière (CDU) védelmi minisztert, hogy a G36-os gépkarabély nem elég pontos. A jelentés eljutott a miniszterig és az államtitkárokig, ám semmilyen lényegi változás nem történt de Maizière miniszteri pályafutásának végéig. Csak azt rendelte el, hogy vizsgálják ki az ügyet, de a katonák felszerelése – még az Afganisztánba küldött kontingensé sem – nem változott. 2012. áprilisában a hadsereg újabb 3770 darabot vett a jelentés szerint alkalmatlan fegyverből.

A jelentésnek annyira nem volt hatása, hogy a G36-ra ma is lényegében alkalmas fegyverként tekintenek.


Hidegben például tök jó a fegyver, meg akkor is, ha nem lőnek vele


Afganisztánba azzal a furcsa – az ellenséget nyilván megkönnyebbüléssel eltöltő – figyelmeztetéssel küldték el a fegyvereket, hogy várják meg, amíg a G36 testhőmérsékletre hűl, utána lőjenek vele újra. A hiba oka is ismert volt: a fém cső körüli műanyag a hő hatására meglágyul, a fegyver pontossága pedig hatvan százalékkal visszaesik. 2012 júliusára a Bundeswehr egyik technológiai központja által írt vizsgálati jegyzőkönyv szerint 60 lövés leadása után jelentősen romlik a gépkarabély pontossága. Afganisztánban a német csapatok azonban olyan tűzharcokban is részt vettek, amelyek során a katonák több száz lövést adtak le. A The Firearm Blog bemutat olyan fegyvereket, amelyekkel éppen ennyit lőttek, mire a műanyag alkatrészek szépen megolvadtak.

A fegyvert gyártó Heckler&Koch két közleményt is kiadott a G36 ügyében. Egyrészt azt veti a Bundeswehr szemére, miért nem szólt hamarabb, hogy elégedetlenek a gépkarabéllyal. Szinte sértett mondatokban panaszolja el a fegyvergyártó, hogy a sajtóból volt kénytelenek értesülni az ügyről. Emellett közli, hogy a fegyver a német hadsereg igényeinek megfelelően készült, egységes NATO-s tesztelési szabvány nem létezik, meg amúgy is, szerinte az egy jó fegyver.

A jelenlegi védelmi miniszter, Ursula von der Leyen viszont a Spiegel információi szerint a német parlament, a Bundestag védelmi bizottságának zárt ülésén már azt mondta: lőttek a G36-nak a Bundeswehrnél, vagyis középtávon le kell cserélni a csapatoknál lévő mintegy 176 ezer darabot.