Rekordszámú céget töröltek 2013-ban

Az Opten szerint az újkori cégtörténelemben először kevesebb működő céggel zárta az ország az évet, mint amennyivel indította.


Több mint 33 ezer céget töröltek 2013-ban a cégbíróságok Magyarországon, ez 16 százalékkal több, mint amennyi az eddig rekordévben, 2010-ben volt - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Az Opten szerint a cégtörlések nagy számát a 2012-ben indított felszámolási és végelszámolási eljárások dömpingje magyarázhatja. A cégek 61 százalékát felszámolás, 19 százalékát pedig végelszámolás miatt törölték, a kényszertörlések aránya 5 százalék volt. Utóbbit azokkal a cégekkel szemben lehet alkalmazni, amelyek nem a jogszabályoknak megfelelően működnek.

Az, hogy jóval kevesebb felszámolási eljárás volt tavaly, nem a gazdaság állapotának javulását mutatja, csak a szabályok változtak - közölte Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. A felszámolási toplista élén egyébként a 26 milliárd forintos árbevételű Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL) szerepel - ez volt az a cég, amelynek egyik vörösiszap tárolója megrepedt, katasztrófát okozva 2010-ben.

Tóth Tamás szerint a stagnáló gazdaság és a szigorodó jogszabályok miatt kevesebb céget alapítottak tavaly, a szám nem érte el a 32.500-at. Így az újkori cégtörténelemben először kevesebb működő céggel zárta az évet az ország, mint amennyivel indította - áll az Opten közleményében.

A cégek számának lassú eróziója a piac tisztulása érdekében hozott jogszabályoknak is köszönhető. Például annak, hogy szigorúbb a cégvezetők azonosító adatainak nyilvántartása, vagy hogy a kft.-knél kötelező volt megemelni a törzstőkét. Az online pénztárgépek miatt az életképtelen vagy „adómentes” kereskedésből élő vállalkozások is megszűnhetnek.