Rekordot döntött a meleg az Antarktiszon

-

A 17,8 fokot tavaly márciusban rögzítette egy cseh mérőállomás, de az adatokat csak most gyűjtötték be a kutatók. Egy nap különbséggel egyébként argentin szakértők is 17,5 fokot mértek az Antarktisz egy másik területén.


A rekordmeleget a brnói Masaryk Egyetem által működtetett automata cseh mérőállomás rögzítette 2015. március 23. délutánján.

„Megerősíthetjük, hogy a globális klímaváltozás a bolygó egészét, így az Antarktiszt is érinti” – mondta Kamil Laska klimatológus. A felmelegedését részben ellensúlyozza, hogy valamivel több hó esik. Erre abból következtetnek, hogy az antarktiszi jéghegyek nem zsugorodnak annyira drasztikusan, mint az várható lenne.

A melegrekord rögzítése mellett a cseh szakemberek egy eddig ismeretlen baktériumfajt is felfedeztek, amelynek a Pseudomonas gregormendeli nevet adták a modern genetika 19. századi, cseh származású megalapítója, Johann Gregor Mendel után.

A 30 napig tartó és a múlt héten véget ért expedícióról a Current Microbiology című folyóiratban fognak beszámolni. Az egyetem szakértői minden évben ellátogatnak a James Ross-szigeten lévő cseh bázisra, amelynek környékén számos automata hőmérsékletmérő állomás működik.