Rekordot döntött a bevándorlás Nagy-Britanniában

Fotó: Getty Images/iStockphoto / david franklin

-

10 éve nem volt akkora mértékű a bevándorlás az Egyesült Királyságban, mint 2014-ben. Összesen mintegy 318 ezer emberrel több érkezett a szigetországba, mint ahány eltávozott onnan.


Az EU-ból és az EU-n kívülről érkező migránsok száma is jelentősen emelkedett, és összesítve megközelítették a mindenkori 2005-ös rekordot – írja a BBC News.


David Cameron konzervatív párti kormánya lépéseket tervez a bevándorlók jelentős számának mérséklésére - ennek első lépéseként a brit kormány bűncselekménnyé akarja nyilvánítani a jogcím nélküli bevándorlók illegális nagy-britanniai munkavégzését. A nekik folyósított bér így bűncselekményből származó jövedelemnek minősül majd, és a brit hatóságok ennek alapján lefoglalhatják e jövedelmeket - mondta a brit miniszterelnök. Jelenleg akár 20 ezer fontos bírsággal is számolhat az a vállalat, amely illegális bevándorlókat alkalmaz.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal adataiból kiderül, hogy összesen 641 ezer ember költözött az országba a vizsgált időszak alatt, miközben 323 ezer elhagyta azt. A bevándorlók közül 284 ezren munka miatt költöztek – ez 70 ezres emelkedés a korábbihoz képest. A legmeredekebben a román és a bolgár bevándorlók száma nőtt, 2014-ben megduplázódott (46 ezerre) az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.Az adatokból világosan kiderül, hogy a legnagyobb számban az EU15 országaiból (az EU-hoz elsőként csatlakozott 15 államból) áramlottak az emberek az Egyesült Királyságba. A Magyarországgal egy időben csatlakozott EU8 országokból, valamint Romániából és Bulgáriából együttvéve is csak 127 ezer migráns választotta a szigetországot, míg az EU15-ből mintegy 133 ezren.


David Cameron szerint a bevándorláspolitika középpontjában annak kell állnia, hogy kevésbe vonzó célponttá tegyék az Egyesült Királyságot a bevándorlók szemében. „Egy erős ország kontrollálja a bevándorlást, nem pedig felhúzza a felvonóhidat” – fejtette ki a brit miniszterelnök.