Rekordok és apró csodák a MU szupertinijéről

Fotó: Getty Images / Laurence Griffiths

-

Rooney, Messi, manchesteri legendák és megannyi érdekesség az első két felnőtt meccsén négy gólt szerző Marcus Rashfordról.


Marcus Rashford jött, látott, rúgott két meccsen négy gólt, és nagyon úgy fest, hogy ezzel győzött is. A Manchester United szurkolói és az angol sajtó máris szupertiniként bálványozza az ifjú csatárt, aki – ez vitathatatlan – valóban tehetséges, és még szorgalmas is.


A Guardian az alábbi kis videóval foglalja össze, hogy mit is érdemes tudnia a hétköznapi drukkernek az angol foci következő sztárjáról. Vesszünk el együtt a részletekben!Lássuk, mit is tudunk meg a videóból!


Marcus Rashford 1997, október 31-én született, és biztos nem büszke rá, hogy hazája slágerlistáját azon a héten az Aqua méltán elfeledett egyetlen slágere, a Barbie Girl vezette. Arra már inkább lehet büszke, hogy jelenlegi csapata másnap 6-1-re verte a Sheffield Wedsendayt, a gólszerzők között olyan nagyságokkal, mint Andy Cole, Ole Gunnar Solskjaer és Teddy Sheringham.

Rashford hétévesen lett a United növendéke, abban az évben, amikor Görögország megnyerte a portugáliai Európa-bajnokságot. Újabb hét évvel később valóságos kis háború tört ki érte a Premier League-ben: vitte volna az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool, sőt még a városi rivális Manchester City is. Ő azonban maradt a Unitednél, és nem sokkal később, pontosan 2015. november 21-én, a Watford elleni bajnokin előszór ülhetett le a kispadra.

Három hónappal később, 2016. február 25-én, a Midtjylland elleni Európa Liga-párharc visszavágóján az Old Traffordon bemutatkozhatott az első csapatban. Ezt a napot két góllal tette emlékezetessé. És megdöntve George Best rekordját, ő lett a MU legfiatalabb gólszerzője az európai kupaporondon. Rashford egyike lett annak a 23 játékosnak akik eddig bemutatkozhattak a csapatban Louis van Gaal alatt.


Nem most derült ki, hogy ügyes


A következő nagy meccsre már csak három napot kellett várni. Február 28-án az Arsenal ellen bajnokin is bemutatkozhatott, és ő lett a negyedik legfiatalabb játékos a klub PL-történetében Talán mondanunk sem kell, hogy megint rúgott két gólt (a MU pedig nyert 3-2-re), és ő lett a PL történetének legfiatalabb duplázó debütánsa – 18 évesen és 120 naposan. Napra pontosan ennyi idős volt Wayne Rooney is, amikor először rúgott két gólt egy bajnoki meccsen (2004. február 21-én még az Everton játékosaként a Southampton ellen).

Nincs statisztika Lionel Messi nélkül: Rashford 36 nappal fiatalabban szerezte meg második bajnoki gólját, mint tette az argentin a Barcelona mezében.

Mit mondhatnánk még azok után, hogy 14 hónapja még az U16-ban kergette a labdát? Hát azt, hogy a hirtelen berobbant csatár fizetését máris a harmincszorosára emelné a klubja, nehogy már Rooney hatszázszor annyit keressen, mint ő.