Rekordmélységben az olajár

Fotó: AFP / OYVING HAGEN

-

A válság óta nem volt ilyen olcsó a nyersanyag.


Negyven dollár alá süllyedt a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára. Ilyen alacsony árat a gazdasági válság legsúlyosabb időszaka, 2009 óta nem mértek az Európában elterjedt nyersolaj esetében. A nyersanyagár mélyrepülésének nincs köze a párizsi merényletekhez, mivel már pénteken 39,21 dolláros volt a napi átlagár – derül ki a legnagyobb kőolajtermelő országokat tömörítő OPEC jelentéséből, amelyet a Bloomberg idézett.

Annál több köze van ahhoz, hogy az OPEC annak ellenére nem csökkenti kitermelését, hogy az olaj iránti kereslet visszaesett az utóbbi időben, sőt, a kínai gazdaság gyengélkedése miatt a közeljövőben sem remélnek nagy felfutást. Az OPEC számára az elsőrendű cél az, hogy megőrizze piaci részesedését, igaz, ezzel saját termelőit is nehéz helyzetbe hozza. Részben az olajár zuhanása miatt visszaesés várható Oroszországban, a világ legnagyobb olajtartalékával rendelkező Venezuela pedig a csőd közelébe jutott. Még az árcsökkenést korábban teljes mellszélességgel bevállaló Szaúd-Arábia számára is drága ez a játék: az országban az idén a nemzeti össztermék 20 százalékára rúghat a hiány.


A nyersolaj napi záróára 2008 óta


A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint az OPEC összesített bevétele idén folyó áron 550 milliárd dollár lehet, míg tavaly ennek csaknem a duplája volt. A nyersolaj hordónkénti ára tavaly júniusban még 115 dollár körül járt, azóta csaknem harmadára esett az ár.

A világpiaci árcsökkenés eljutott Magyarországra is: a üzemanyagárak az elmúlt hetek emelkedése után szerdán újra csökkennek majd.