Picasso minden eddigi árverési rekordot megdöntött

Fotó: MTI/MTVA / JASON SZENES

-

A Christie's aukciósház aukcióján csaknem 180 millió dollárt adtak egy Picasso-festményért. Aukción festményért még soha nem adtak ennyit. Giacometti egyik szobra is sokat ért.


Rekordáron, 179 millió dollárért kelt el Az algíri nők (O. változat) című Pablo Picasso-festmény hétfőn a Christie's aukciós háznál New Yorkban, a szobrok körében szintén rekordárért, 141 millió dollárért cserélt gazdát ugyanott egy Alberto Giacometti-alkotás, a Mutató ember, amely ezzel a a festménytoplistán is harmadik lehetne. A vevők névtelenségbe burkolóztak.

A rekorder Picasso-kép egy Eugene Delacroix által inspirált 15 részes sorozat darabja. A változatok, amelyeket A-tól O-ig jelölt a művész, 1954-55-ben készültek. A most elárverezett alkotás számos nagy múzeum Picasso-kiállításán szerepelt, utoljára 1997-ben árverezték el, akkor 31,9 millió dollárt, a becsült ár háromszorosát fizették érte. Most 140 millió dollár körüli összeget vártak a képért, ám a telefonos licitálók végül rekordmagasságba tornászták fel az árát.

Alberto Giacometti hétfőn saját rekordját döntötte meg, amelyet L'Homme qui marche I (A sétáló férfi I) című művével tartott 2010 óta. A most eladott, 1,5 méter magas alkotást 45 éven át magángyűjteményben őrizték. Giacometti hat példányt öntött A mutató emberből, ezek közül négy múzeumi tulajdonban van.


Árverésen ez minden idők legdrágábban eladott képe


A Christie's kéttucatnyi XX. századi mesterművet bocsátott árverésre ezen az estén. Harmincnégy műtárgy kelt el összesen 706 millió dollárért.

Szakértők szerint az árakat az hajtja fel, hogy most jó befektetésnek számítanak a műtárgyak, és a leggazdagabb gyűjtők a legjobb alkotásokat keresik.

A művészeti aukciók mindenkori árrekordját mostanáig a brit Francis Bacon kollégájáról, a német–brit Lucian Freudról készült triptichonja (hármasképe) tartotta 142,2 millió dollárral, a mostani Picasso-csúcs átírta a toplistát.


MINDEN IDŐK LEGDRÁGÁBB ÁRVEREZETT KÉPEI (MILLIÓ DOLLÁR, AUKCIÓ ÉVE)

  1. Pablo Picasso: Az algíri nők (O. változat) 179,4 (2015)
  2. Francis Bacon: Három tanulmány Lucian Freudról – 142 (2013)
  3. Edvard Munch: Sikoly – 119,9 (2012)
  4. Pablo Picasso: Akt, zöld levelek és mellek – 106,5 (2010)
  5. Alberto Giacometti: Sétáló ember I. – 104,3 (2010)
  6. Pablo Picasso: Fiú pipával – 104,1 (2004)


A háttérben az eddigi rekorder – Francis Bacon: Három tanulmány Lucian Freudról


Ebben a cikkünkben olvashat részletesen az árverési és a nem árverési rekordokról, merthogy a magánkereskedelemben vannak még drágábban gazdát cserélő képek, Gauguin és Cézanne egy-egy alkotásáért állítólag megadtak 250-300 millió dollárt is.