Rekordáron kelt el a démoni önarckép

Fotó: AFP / KENA BETANCUR

-

Rekordáron, 57,3 millió dollárért (15,8 milliárd forintért) kelt el Jean-Michel Basquiat egy monumentális önarcképe a Christie's aukciósház kortárs művészeti árverésén kedden, New Yorkban.


Az Untitled ,1982 (Cím nélkül, 1982) néven ismert képen a fiatal művész tüzes, démoni figuraként ábrázolja önmagát. A robbanékony színekben tobzódó kép minden főbb retrospektív Basquiat-tárlaton megjelent.

A művész a két és fél méterszer hat méteres képet Olaszországban festette hat évvel azelőtt, hogy 27 évesen kábítószer-túladagolásban meghalt. A haiti gyökerekkel rendelkező Basquiat 1960-ban született New Yorkban. Elsősorban graffitiművészként tett szert hatalmas népszerűségre, de sokoldalú tehetségnek tartották.

A festményt egy ázsiai gyűjtő vásárolta meg. Árát korábban 40 millió dollárra becsülték.

Soha korábban nem kelt el ekkora összegért a művész alkotása. Az eddigi legdrágább Basquiat-képért 48,8 millió dollárt fizettek egy aukción 2013 májusában.

Az árverésen elkelt Mark Rothko No. 17 című, 1957-es alkotása is 32,6 millió dollárért. Alexander Calder Sumac 17 nevű szobráért 28 millió dollárt fizetett új tulajdonosa.

Az árverés összesen 318,4 millió dolláros (88 milliárd forintos) bevételt hozott. Az eladásra kínált hatvan alkotás közül csupán nyolc nem kelt el. Az aukciósház szerint a művek nyolcvan százaléka még soha nem jelent meg árverésen.