Rekord sötét volt szombaton

Fotó: Europress/AFP/Petras Malukas / Europress/AFP/Petras Malukas

-

Rekordszámú résztvevője volt a Föld órája elnevezésű környezetvédelmi eseménynek, melynek keretében szombaton este helyi idő szerint fél 9-kor világszerte lekapcsolták az emblematikus épületek világítását. Ezzel az évente megrendezett akcióval kívánják környezetvédők felhívni a figyelmet az energiatakarékosság fontosságára és a klímaváltozás elleni küzdelemre.


„Ez volt minden idők legnagyobb Föld órája-rendezvénye. A lekapcsolási esemény globális mozgalommá nőtte ki magát, amely világszerte tudatosította a klímavédelem fontosságát, és immár szerte a világban konkrét projekteket finanszírozhat” - közölte vasárnap a szervező WWF-Earth Hour szóvivője, Franko Petri.


A Parlament...


A Természetvédelmi Világalap (WWF) kezdeményezéséhez az idén 162 ország több mint 7000 városa csatlakozott. Olyan világhírű építmények borultak sötétségbe 60 percre, mint a dubaji Burdzs Kalifa felhőkarcoló, a tokiói Tokyo Tower, a moszkvai Kreml, a párizsi Eiffel-torony, a vatikánvárosi Szent Péter bazilika, a New York-i Empire State Building és a San Franciscó-i Golden Gate híd, de elsötétült a Las Vegas Strip is, írja az MTI. Ausztráliában, ahonnan a kezdeményezés 2007-ben elindult, idén a klímaváltozásra különösen érzékeny Nagy-korallzátony került a kampány középpontjába. Canberrában a parlament épülete előtt 4000 gyertyával írták ki a „Lights out for the Reef” (Kapcsoljuk le a fényeket a zátonyért) szöveget. A Nemzetközi Űrállomásról Mihail Tyurin orosz űrhajós buzdított részvételre a környezetvédelmi akcióban.


... és az Eiffel-torony is sötétségbe borult egy órára.


Noha a Föld órája eredetileg szimbolikus aktusként indult, idén már konkrét projektek finanszírozása is lehetővé vált a közösségi finanszírozás révén. Nepálban például a WWF biogáz-létesítményekkel akarja megoldani a lakosság energiaellátását, Indiában környezetvédők 15 ezer gyermek részvételével indítottak ökológiai nevelést, a Galápagos-szigeteken egy Föld órája-kezdeményezés segítségével akarják eltüntetni a műanyag zacskókat, bevásárlószatyrokat az ottani egyedülálló élővilág védelmében.