Rekordösszeget fizet a BP a 2010-es olajszennyezés miatt

Fotó: Getty Images / U.S. Coast Guard

-

Az Egyesült Államoknak és öt államának összesen 18,7 milliárd dollárt kell kifizetnie.


A BP-nek a 2010 áprilisában felrobbant Deepwater Horizon olajfúró tornya miatt 18,7 milliárdos kártérítést kell fizetnie egy mai amerikai bírósági döntés értelmében. Ebből 5,5 milliárdot a szövetségi Clear Water (Tiszta Víz) törvény miatti büntetés, ami az eddigi legnagyobb büntetés, ugyanis eddig ez 1 milliárd dollár volt. Louisiana, Mississippi, Alabama, Florida és Texas állam kapja a többi pénzt - ítra a Telegraph.


A BP vezérigazgatója, Bob Dudley szerint ez az összeg reális, és mindkét félnek megfelelő. Hozzátette, ebből a pénzből az Egyesült Államok és az államok éveken keresztül tudják folytatni a károk és a szennyezés helyreállítását. A 18,7 milliárdot nem egyszerre fizeti ki az olajcég, hanem 18 éven át törleszti.

Az USA és az öt érintett állama eredetileg 40 milliárdot kért, de még így is a valaha volt legnagyobb kártérítést kapták meg. A BP egyébként idáig 28 milliárd dollárt költött tisztításra és kártérítésre.

Az angol olajtársaság fúrótornya 2010 április 22-én robbant fel, majd tűz ütött rajta ki. Tizenegyen haltak meg, és majdnem 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe. Az olajfolt súlyos károkat okozott mind a tengeri és szárazföldi élővilágban, mind a gazdaságban.