Rejtélyesen kért bocsánatot a pápa a római és vatikáni botrányokért

Fotó: MTI/AP / Gregorio Borgia

-

Ferenc szavaiból az nem derült ki, hogy pontosan milyen botrányokra gondol.


Ferenc pápa a bocsánatkéréssel kezdte a Szent Péter teret megtöltő hívőkhöz intézett beszédét, majd így folytatta:


Jézus igéje erős! Jaj a világnak a botrányokért! Jézus realista, és tudja, elkerülhetetlen, hogy botrányok történjenek, de jaj annak az embernek, aki miatt a botrány bekövetkezik.

A pápa nem magyarázta el, hogy pontosan mire gondol. Kijelentései részben a Róma városában történt korrupciós botrányra utalhatnak, amely pénteken Ignazio Marino római főpolgármester lemondásához vezetett.

A Vatikánban pedig annak a levélnek a nyilvánosságra hozatala keltett feszültséget, amelyet bíborosok egy csoportja Ferenc pápának írt a jelenleg zajló püspöki szinódussal kapcsolatban. A bizalmas levél kiszivárogtatása miatt Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa és a levél egyik állítólagos aláírója újabb "Vatileaks-botrányról" beszélt. A szintén bizalmas vatikáni dokumentumok sajtóközlése miatt 2012-ben kirobbant "Vatileakset" XVI. Benedek pápa lemondása követte 2013 februárjában.

Ferenc pápa ugyanakkor "elviselhetetlennek" nevezte azokat a botrányokat is, amelyek "gyermekeket sebeznek meg".
A családról szóló rendes püspöki szinódussal kapcsolatban Ferenc pápa arra kérte a hívőket, imádkozzanak, hogy a tanácskozás olyan döntéseket hozzon, amelyek a legjobbak a családok számára. Az egyházfő kijelentette: "A családot védelmezve az emberiséget oltalmazzuk". A szinódus október 25-ig tart.