Rejtélyes kór támadta meg a román csecsemőket

-


Csecsemőket megtámadó, véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzés keltett riadalmat Romániában. Tucatnyian kerültek ilyen tünetekkel kórházba, hétfőn pedig már a második kisgyerek is meghalt. Erről az MTI számolt be.

Február eleje óta tizenhat, többnyire Arges megyei, két év alatti gyermeknél jelentkeztek a tünetek. Közülük tízet a fővárosi Marie Curie gyermekkórházban ápolnak, hatot az intenzív osztályon. Három csecsemő dialízisre szorul.

Egy 11 hónapos kislány február 4-én halt meg, miután a fertőzés miatt veseelégtelenséggel és vérszegénységgel járó úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma alakult ki nála. Hasonló szövődmények miatt hétfő hajnalban egy másik, lélegeztető gépre tett egyéves kislány is meghalt.

Bár a megbetegedések viszonylag szűk területről származnak, a román egészségügyi hatóságok egyelőre nem tudják, mi okozta a fertőzést. Az egészségügyi államtitkár szerint nem lehet fertőzési gócról beszélni, mert a megbetegedések különböző településeken, különböző szociális környezetben élő családoknál jelentkeztek.

A közegészségügyi hatóság az Arges megyei ivóvízhálózatokat ellenőrzi. Múlt héten egy áruházlánc által forgalmazott narancsot vetették laboratóriumi vizsgálat alá, miután több szülő jelezte, hogy korábban onnan vásárolt gyümölcsből készült levet adott gyermekének.

Egyelőre nincsenek jelei annak, hogy járvány alakulna ki: az utóbbi héten már nem regisztráltak újabb fertőzést. A meghalt csecsemők ügyében a román ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított nyomozást.