Rejtélyes halláskárosodások okoztak diplomáciai feszültséget

Fotó: MTI/AP/POOL / Andrew Harnik

-

Kubában több amerikai diplomata egészsége megromlott, de az orvosok nem tudják, hogy mitől. Washington megtorlása kubai diplomatákat érint.


Kiutasítottak két kubai diplomatát az Egyesült Államokból, mert az USA havannai nagykövetségének több munkatársa rejtélyesen megbetegedett – mondta Heather Nauert. Az amerikai külügyi szóvivő szerint a washingtoni döntés válaszlépés az amerikai diplomaták rejtélyes kubai megbetegedésére. Nauert incidensnek nevezte a havannai megbetegedéseket. Konkrétumokat nem említett, hanem "fizikai tünetekről" beszélt.

Az USA havannai nagykövetségén több alkalmazott halláskárosodást szenvedett, de a State Department nem adott tájékoztatást arról, hogy ez tartós károsodás-e, mi okozta, és milyen betegség kínozhatja a diplomatákat. Nauert mindössze annyit mondott, hogy folynak a vizsgálatok, és a diplomaták nincsenek életveszélyben.

A panaszok tavaly év végén jelentkeztek. Azóta "nincs egyértelmű válaszunk arra, hogy a különféle tüneteket mi okozhatta" – mondta Nauert. Tart a sokrétű orvosi vizsgálat, de még idő kell a bajok beazonosításához. „Miután az orvosok többféle szimptómát regisztráltak, a bajok forrása is többféle lehet” – mondta Nauert. Tavaly óta több munkatárs tért haza a havannai nagykövetségről "egészségügyi okok" miatt.

"Nagyon komolyan vesszük ezeket az incidenseket, nyomozás is van folyamatban" – mondta a külügyi szóvivő. Washington már korábban felvette a kapcsolatot Havannával, majd az incidensek következményeként utasítottak ki május 23-án két kubai diplomatát az Egyesült Államokból. "A bécsi konvenció értelmében Kubának kötelessége a külföldi diplomaták épségének védelme" – mondta Nauert.

A megmagyarázhatatlan megbetegedések miatt Kuba is vizsgálatot indított. „Kuba soha nem engedné meg, hogy a területén bármilyen akciót hajtsanak végre akkreditált diplomaták vagy családtagjaik ellen. Kuba megerősíti, hogy kész együttműködni a helyzet tisztázásában” – közölte a havannai külügyminisztérium. Átfogó és sürgős nyomozást indítottak az ügyben, miután az amerikai nagykövetség februárban értesítette őket erről. Washington válaszlépését – a kiutasításokat – azonban indokolatlannak tartják.

A rejtélyes megbetegedések okairól a sajtó is csak találgat. Az AP szerint öt diplomata és több diplomatafeleség szenvedett súlyos halláskárosodást, ám egyetlen gyermeknél sem észleltek halláskárosodást vagy egyéb szimptómát. A CNN kormányzati forrásokra hivatkozva "akusztikus támadásokról" számolt be, azt vélelmezve, hogy nem érzékelhető, hanghatáson alapuló szerkezeteket helyezhettek el a diplomaták lakásaiban. Ezek okozhatták a súlyos halláskárosodásokat, és a többi tünetet is. A CNN szerint két diplomata hazatérése óta hallókészülékre szorul. A The Washington Post szerint az FBI azt is vizsgálja, vajon nem egy harmadik ország – például Oroszország – hajtott végre titkos akciót, akár a kubaiak tudta nélkül.

Az USA és Kuba 2015-ben, több mint fél évszázad után állította helyre diplomáciai kapcsolatait.