Rejtélyes gyújtogatások sorozata okoz fejtörést a dán rendőrségnek

Fotó: SCANPIX DENMARK / NILS MEILVANG

-

Dániában – és már Svédországban is – tömegessé vált az autók felgyújtása. Utoljára 10 éve Párizsban tapasztaltak hasonló méretű vandalizmust. A rendőrség hallgat.


Legalább 185 autót gyújtottak fel az idén Koppenhágában, ebből 80-at az elmúlt két hónapban írja a New York Times. A felgyújtott autók mindig üresen álltak, ezért senki sem sérült meg. A rendőrség speciális egységei nyomoznak a vandálok után: eddig elfogtak egy 17 éves feltételezett elkövetőt, de további információkat nem közöltek.

A nagyvárosi tiltakozás szélsőséges formája másutt is előfordult – például 2005-ben Franciaországban is –, ám Észak-Európában a jelenség idegenellenességgel is társul. Jens Moller szerint rejtély, hogy miért terjedt el ennyire az autók felgyújtása. A nyomozó szerint a tavalyi esetekhez képest 40 százalékkal nőtt ez a fajta vandalizmus Dániában.


Feltételezések vannak

Az egyik hipotézis szerint az elkövetőket a szélsőjobboldaliak között kell keresni, akik az általános radikalizálódás és a bevándorlás miatt támadják a magántulajdont, holott a kormány igyekezett tompítani a dánok ellenérzéseit és félelmeit: az év eleje óta a menedékkérőknek át kell adni értékeiket – például ékszereiket és aranytárgyaikat –, hogy ezzel is hozzájáruljanak ellátásuk költségeihez.

A dán rendőrség augusztusban letartóztatott egy 21 éves férfit. Jens Moller szerint az elkövető munkásosztálybeli, annak a rétegnek a tagja, amely jellemzően a legnagyobb ellenállást mutatja a bevándorlással szemben. A nyomozó szerint a jelenség elterjedt Svédországban is, ahol a nyár óta több mint 70 autót gyújtottak fel. A rendőrség nem hozza nyilvánosságra saját elméleteit, de egyértelmű, hogy egy járványszerűen terjedő bűnelkövetési formát kell megállítaniuk.