Rejtély: megint mérgezett sasokra bukkant Falco, a keresőkutya

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Falco, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) keresőkutyája az elmúlt két hétben újabb hat, fokozottan védett sas mérgezett tetemére bukkant.


A német juhász és vezetője, Deák Gábor az elmúlt hetekben számos bejelentett mérgezéses helyszínt derített fel Fejér, Békés, Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megyében. Emellett igyekeztek felkeresni azokat a „forrópontokat" is, ahol az elmúlt évtizedben kiemelkedően sok madármérgezéses eset történt, illetve egy rendőrségi házkutatásban is részt vettek bűnjeleket keresve.


A páros az öt érintett megyében összesen négy fokozottan védett rétisas (két öreg és két fiatal), két parlagi sas, valamint több mint fél tucat védett egerészölyv és három holló mérgezett vagy mérgezésgyanús tetemére bukkant. A megmérgezett, de nem védett állatok sorát szajkók, borzok és rókák gyarapították, emellett sok mérgezett csalit is felderítettek.

Az okozott közvetlen természetvédelmi kár mértéke meghaladja a 6 millió forintot. Mivel jelenleg is tart a sasok költési időszaka, az idősebb madarak elhullása a fiókák túlélési esélyeit is megnehezítheti, ezért a közvetett károkozás ennél is jelentősebb lehet.

A madarak ellen elkövetett bűncselekmények száma Magyarországon a régió többi országához képest is magasnak számít. Az MME a helyzet javítása érdekében indította el 2012-ben a Sasbarát Magyarországért programot, amelynek egyik fő célkitűzése a mérgezéses esetek visszaszorítása.