A rendőrség szóban már bekeményített a Keletinél

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

HÁTTÉR

Szerda kora este egy tolmács hangosbemondóval arabul szólt a migránsokhoz. Úgy tűnt, hogy táborokba viszik őket, de ez egyelőre elmaradt, pedig a rengeteg rohamrendőr mellett az egyik vágányon már egy "külön célú utazás részére" feliratokkal ellátott vonat is feltűnt.


Minden menekültnek leveszik az ujjlenyomatát, regisztrálják és elszállítják valamelyik táborba – mondta arabul egy női hang a Keleti pályaudvar előtt gyülekező tömegnek. Több menekült legalábbis így foglalta össze munkatársunknak a hangosbeszélőből szóló szöveg lényegét, noha a rendőrség által kérésünkre elküldött magyar fordítás tulajdonképpen csak a jogszabályokat sorolja fel hosszasan, nyomatékosítva, hogy nem éri meg ellenszegülni a várható rendőri intézkedéseknek (a teljes szöveget a cikk végén olvashatja el).


Így szólt az arab nyelvű bejelentés


A menekültek nyugodtan fogadták a hírt, bár a legtöbben nem szeretnének elmozdulni a pályaudvar elől. Az sem derült ki, melyik táborba vagy táborokba irányítanák a tömeget. Az Index és a Narancs tudósítói szerint rendőrségi kisbuszokkal el is kezdték begyűjteni a menekülteket, aztán ez valószínűleg abbamaradt, tudósítónk legálábbis nem látott ilyen jelenetet.Az épületen belül, a bejárat melleti két sarokban közel száz rohamrendőr sorakozott fel, de egy idő után eltűntek onnan. A 6-os vágányon megjelent egy titokzatos vonat is, amelynek minden ajtaján "külön célú utazás részére" felirat volt olvasható, állítólag ezzel akarják elszállítani a menekülteket. Negyed tízre azonban ezt a vonatot is kivontatták a vágányról. Tíz óra felé már a pályaudvar előtti tér is kezdett kiürülni, főleg már csak szimpatizánsokat lehetett látni, a menekültek a tranzitzónába húzódtak vagy máshol kerestek maguknak hálóhelyet.Nácik vs hazaárulók

Korábban megjelent a téren egy féltucat kopasz, bomberdzsekis fiatal, akik szidalmazni kezdték a menekülteket. Néhány migránsoknak segítő civil lenácizta őket, amire a kopaszok heves hazaárulózással és zsidózással feleltek.
Hova vihetik a menekülteket?

Ha nem rendőrségi, hanem a bevándorlási hivatalhoz tartozó intézménybe, akkor a három befogadóállomás (Bicske, Vámosszabadi, Debrecen), a három menekültügyi őrzött befogadó központ (Békéscsaba, Nyírbátor, Debrecen) és a balassagyarmati közösségi szállás jöhet szóba célállomásként.


Még késő délután egy kisebb tömeg foglalta el a Thököly utat, megakadályozva ezzel a forgalmat (lásd az alábbi videót). A rohamrendőröknek számottevő összecsapás nélkül sikerült visszaterelnie a menekülteket a pályaudvar előtti térre, majd sorfallal elzárni őket az úttesttől.Lázár János felszólítja a németeket

„Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány nevében arra kéri a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetségét, hogy soron kívül, a helyszínen nyújtson segítséget a budapesti Keleti pályaudvaron tartózkodó illegális migránsok tájékoztatásában.Továbbá arra kéri a nagykövetséget, hogy segítsen egyértelműen tisztázni: a német kormány milyen európai jogszabályokat tart mértékadónak, az illegális migránsoknak milyen jogi eljárásokkal kell számolniuk, ha a Német Szövetségi Köztársaság területére kívánnak eljutni, illetve hogy mire számíthatnak az eljárást követően” – áll a Miniszterelnökség időközben kiadott közleményében.


A rendőrség szerint ezt a szöveget mondták be több nyelven a menekülteknek

„A rendőrség közreműködik abban, hogy jogaikat és kötelességeiket az előírások szerint gyakorolhassák. A rendőrök feladatuk ellátása során igazoltathatják, tartózkodásuk körülményeit vizsgálhatják. Magyarországon Önök kötelesek a rendőrök utasításait követni, ezért kérjük, mindenben működjenek együtt a rendőrséggel. Amennyiben rendőr jogszerű intézkedésnek ellenszegülnek a rendőrség kényszerítő eszközöket alkalmazhat. Felhívjuk a figyelmet, hogy rendőrökkel szembeni bármilyen fizikai erőszak bűncselekménynek minősül, amely felelősségre vonással jár. Magyarországon minden külföldi személy menedéket kérhet. A rendőrségen is jelezhető az erre vonatkozó szándék, de a kérelem kizárólag a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál terjeszthető elő. A menedéket kérőkről a menekültügyi hatóság befogadó állomásokon gondoskodik.

A menekültügyi hatóság utazási igazolással látja el a kérelmezőket, amelynek segítségével a legrövidebb időn belül el kell utazniuk a számukra kijelölt befogadó állomásra, ahol biztosított számukra az elhelyezés, étkezés és az egészségügyi ellátás. A menedékkérők az eljárás során tolmács segítségével beszámolhatnak azokról az okokról, ami miatt elhagyták származási országukat.

A menedékkérők kötelesek a számukra kijelölt befogadó állomásra menni és a menekültügyi eljárás időtartam alatt ott tartózkodni. Ha a menedékkérők nem tesznek eleget e kötelességüknek és nem jelennek meg a számukra kijelölt befogadó állomáson, vagy azt engedély nélkül elhagyják, jogsértést követnek el, és a hatóság megszünteti a menekültügyi eljárásukat. Ha a menekültügyi eljárás megszűnt, a külföldi nem jogosult a továbbiakban Magyarországon tartózkodni. Ez esetben vele szemben a kiutasítása érdekében idegenrendészeti eljárás indul, amelynek keretében őrizet elrendelésére kerülhet sor."