Regionális NATO-drót-nagyhatalom lettünk

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Megindult a pengékkel szerelt kerítésdrót gyártása Márianosztrán. A Márianosztrai Fegyház és Börtön területén, rabok által működtetett üzemből szállítják a kerítésnek valót Szlovéniába és Macedóniába is.


Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megindult a NATO-drót-gyártás Márianosztrán. A szerb és a horvát határszakasz lezárására használt kerítés alapanyagot kezdetben importálta az ország, most viszont annyi van belőle, hogy "ha szükséges, az itt előállított anyagokból rövid idő alatt képesek vagyunk a román határszakasz előre kijelölt területein a telepítést végrehajtani" - mondta Bakondi.Szlovéniának 24 ezer tekercs NATO-drótot, 16 ezer oszlopot, 48 ezer rögzítőtüskét értékesített Magyarország, Macedóniának pedig 10 ezer tekercs - 100 kilométer hosszú - NATO-drótot, oszlopverő gépet, valamint technikai eszközöket szállítottak.


Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka elmondta, hogy két műszakban folyik a termelés, műszakonként 13 elítélt dolgozik, egy nap átlagosan 100 tekercs drótfonatot (1,5 kilométer) gyártanak. A Márianosztrai Fegyház és Börtönben elhelyezett munkaképes elítéltek több mint 90 százaléka dolgozik az intézet, vagy a Nostra Kft. munkahelyein.