Régi építkezők, új csok: milliókat bukhatnak egy dátum miatt

Fotó: PhotoAlto / Ale Ventura

-

Egy olvasó levélben hívta fel a VS.hu figyelmét a február 10-én megjelent csok-rendeletek egyik szigorítására: ezentúl csak a 2015. január 1-je után kiadott számlák után jár adó-visszatérítés az építkezőknek. Sokan sok millió forinttól esnek így el. A kormány egyelőre nem indokolta a változást.


Óriási érdeklődés előzte meg az új és a használt lakások vásárlására, illetve a házak építésére, felújítására vonatkozó kormányrendeletek megjelenését: ahogyan arról a VS.hu is írt, már jóval azelőtt, hogy az új szabályokat olvasni lehetett volna a Magyar Közlönyben, 9 ezer hiteligénylést adtak le a bankokban. Az emberek főleg vidéki, használt ingatlanokat vennének.

A csok azok fantáziáját is megmozgatta, akik már a családi otthonteremtési kedvezmény megjelenése előtt belevágtak az építkezésbe. Nekik adó-visszatérítési támogatás jár, ezt szintén a február 10-i rendeletek szabályozzák. Az előírások azonban szigorúbbak lettek a korábbiaknál, amelyek még a 2015. december 29-i Magyar Közlönyben jelentek meg. Erre a VS.hu egyik olvasója is felhívta a figyelmet.Attila régóta, 2009-től építkezik, ahogyan írta, „viszonylag kevesebb pénzből”. Szerkesztőségünknek küldött levele szerint az új szabályok miatt most nagyjából 4,5 millió forinttól esik el, ennyi pénzt nem igényelhet vissza, „mivel véget nem érő építkezésem számláinak jelentős része 2015 előtti”.

Míg korábbi szabályozás szerint az 5 milliós adó-visszatérítés alapját képző számlák akár évekig is visszanyúlhattak, az új szabály szerint az adó-visszatérítés már csak a 2015. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján igényelhető. A módosítás okáról kérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, amint kapunk választ, közöljük.

Addig is az összehasonlítás kedvéért: így szólt a régi szabályozás:


Az adó-visszatérítési támogatás az (1) bekezdés szerinti költségekre egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, legkésőbb 2019. december 31-ig igényelhető.

És így az új:


Az adó-visszatérítési támogatás az (1) bekezdés szerinti költségekre egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, 2015. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2019. december 31-ig igényelhető.

Korábban elég volt figyelni arra, hogy a számlák a használatba vételi engedély dátumánál régebbiek legyenek, és a költségek 70 százalékáról szóljanak. A gyakorlatban az építési engedély kiadása után 2 éven belül meg kellett kezdeni az építkezést, és 5 éven belül be is kellett azt fejezni. Vagyis azok rúghattak labdába a bankoknál, akik 2008. július 1-jén vagy azt követően kaptak építési engedélyt.

Ez alapján akár Attila is örülhetne, mert az építési engedélyt 2009-ben kapta. Akkor, amikor még semmilyen támogatás nem járt neki, régi szocpol már nem volt, az új pedig még nem létezett. Ehhez képest jelentett volna segítséget az adó-visszatérítés, csakhogy a bank nem fogadja el azokat a számlákat, amelyek azt bizonyítják, már jóval 2015. január 1-je előtt hozzákezdett az építkezéshez.

Ahhoz, hogy valaki megkaphassa a maximum 5 millió forintos adó-visszatérítést, nem elég a megfelelő időpontban kiállított számla, az építkezőnek azt is igazolnia kell, hogy

  • neki vagy házas-, esetleg élettársának 180 napja folyamatos az egészségbiztosítása
  • egyiküknek sincs adótartozása
  • mindketten büntetlen előéletűek.

Attila helyzetét a régi számlákon túl az is nehezítette, hogy hiába volt igazolása az OEP-től és a NAV-tól, az erkölcsi bizonyítványa nem érkezett meg időben, lecsúszott az adó-visszatérítésről.


Igen érdekesnek tartom, hogy napok óta figyeltem a Közlönyt, és csak késő délutántól volt elérhető a változás, másnapi hatályba lépéssel. Ha reggel megtudtam volna, elutazom Pestre az erkölcsi bizonyítványért, és lenne 4,5 millió forintom az építkezés befejezésére.

Ezzel szemben 2015-től a számlái után nagyjából 300 ezer forintot igényelhet vissza. „Ezt nem vállalom be, inkább nem kérek semmit” – írta.

Aki szeretné a támogatást, annak be kell mutatnia még:

  • a házassági anyakönyvi kivonatot vagy az élettársi anyakönyvi kivonatot
  • a 30 napnál nem régebbi hiteles teljes tulajdoni lap másolatát
  • a földhivatali helyszínrajzot
  • a jogerős tervdokumentációt és módosításait
  • a költségvetést.

Ha mindez megvan, és a számlákon lévő időpontok is stimmelnek, még akkor sem jár automatikusan az 5 millió forint. A Portfolio.hu kiszámolta, hogy 23,5 millió forintról kell számlát gyűjteni ahhoz, hogy valaki megkaphassa a maximális állami támogatást.Kivéve, ha egy kivitelező kulcsrakészen adja át az ingatlant. Ebben az esetben csak akkor jár pénz, ha az építtető maga szerzi be az építőanyagot, és maga bízza meg az építési vállalkozókat. Itt már a méret is számít: adót legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű lakás, vagy legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű ház után lehet visszaigényelni. Emellett az építkezés helyéül szolgáló telek vételárához is kérhető ez az új támogatás, 2016. január elsejétől. Fontos szabály, hogy ezt a támogatást legfeljebb egyszer lehet igényelni, legkésőbb 2019. december 31-ig.

A pénzt – új ingatlan építése esetén – a készültségi fokkal arányosan, utólag fizetik ki. Kivéve, ha építési telek vásárlásáról van szó, abban az esetben egy összegben utal az állam.

Az adó-visszatérítés sincs ingyen: a bank a támogatás összegének 1,5 százalékát, legfeljebb 30 ezer forintot kér bírálati díjként. Ezen kívül lehet még értékbecslési díja az ingatlannak, ez is nagyjából 30 ezer forint, és a helyszíni szemlét is meg kell fizetni, ez újabb 20 ezer forint.


ingatlanpiac, lakásvásárlás, eladó lakás, CSOK


Év elején sokaknak okozott gondot, hogy a régi csok már nem élt, az újnak pedig még nem voltak meg az igénylési feltételei a bankoknál. Különösen rosszul jártak azok, akiknek januárban kellett beadni a papírokat, a csok igénylése ugyanis 120 napos határidőhöz kötött. A hvg.hu írt arról, hogy néhány bank úgy oldotta meg a helyzetet, hogy egy olyan papírt íratott alá az ügyféllel, amelyben a hiteligénylő vállalta, hogy ő még a régebbi, kisebb összegű csokot igényli, annak ellenére, hogy januári dátum szerepelt a dokumentumon.