Reggel óta tüntetnek Bicskén a menekültek

Fotó: MTI / Bodnár Boglárka

-

Korábban már hírt adtunk arról, hogy tiltakozó megmozdulással kezdődött a nap, és azóta is táblákkal állnak sorfalat a migránsok a vonatuk mellett, és továbbra is főleg azt kiabálják, hogy nem táborba, hanem Németországba szeretnének menni. Ezek azok a menekültek, akik tegnap a pesti Keleti pályaudvaron abban a hiszemben szálltak fel a vonatra , hogy az Ausztriába megy.


A helyszínen 20-30 különböző, főként külföldi tévétársaság stábja és hozzávetőleg 80-100 rendőr követi a fejleményeket. A menekültek időnként a vágányt lehatároló drótkerítés mellé sorakoznak és üzennek a világnak, a rendőröknek, aztán visszaszállnak a kocsikba.


A demonstrálók (mint az az alábbi videón látható) kartonpapírokra írták üzeneteiket, például azt, hogy We want go Germany! (Németországba akarunk menni!), vagy hogy: No camp! No Hungary! Freedom! (Nem a táborra, nem Magyarországra! Szabadság!)Közben Budapesten Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgató-helyettese bejelentette , hogy a félreállított vonaton levő migránsoknak felajánlották, hogy válasszanak maguk közül szószólót, akinek megmutatják a bicskei befogadóállomást. Erre azonban nem mutattak hajlandóságot, Kiss Attila szerint ebből az a következtetés vonható le, hogy a valódi céljuk nem az, hogy védelmet kérjenek Magyarországtól, nem kívánnak menedékjoggal élni.


Az állomás büféjében elfogyott a csirkemelles szendvics. A büfés megszenvedi a nyelvtudás hiányát. A menekültek közül néhányan időnként leszálltak a vonatról és az állomás falánál üldögélnek.

A rendőrök apróbb élelmiszereket nyújtottak át a kerítésen a menekülteknek. Ott van a vöröskereszt néhány aktivistája is. Mint az alábbi videón látható, vizet, élelmet osztottak a migránsoknak. Ők kezdetben vonakodtak elfogadni az adományt, később azonban megváltozott a helyzet. Érkezett ellátmány a Migration Aid nevű, a menekülteket régóta segítő szervezettől is.Nagy bádogtálcákon hozatja a melegétel-adagokat a rendőrség az emeleten berendezett műveleti parancsnokságra. A desszert: Balaton-szelet.

A vasúti forgalom zavartalan, az érkező-induló járatok a hangosbemondó szerint néhány percet késnek.